nieuws

Onderzoek naar bestemming hijskraan vuurwerkramp

Geen categorie

Van machinefabriek Thole was na de vuurwerkramp in Enschede vrijwel niets meer over. Wat er – weliswaar zwaar gehavend – nog wel stond was de hijskraan van Thole met een giek van twaalf meter.

Onderzoek naar bestemming hijskraan vuurwerkramp

De gemeente liet de kraan opslaan, maar vond er geen bestemming voor. De gemeente bood daarop de kraan aan, aan iedereen die hem voor eigen rekening wenste op te halen. Maandag zou bij verloting worden bepaald wie de gelukkige bezitter zou worden.

De verloting is echter met twee maanden uitgesteld, omdat een groot aantal Enschedeëders van mening is dat de kraan voor Enschede behouden moet blijven. Wie dat gaat betalen en waar de hijskraan moet komen, wordt de komende twee maanden onderzocht.

“Het is Enschedees erfgoed”, meent Errik Buursink, die zich met zijn vereniging sterk maakt voor behoud van Enschedees erfgoed. “Hij moet hier blijven. Hoe we dat gaan aanpakken weet ik nog niet.”
Op dit moment ligt er bij het Projectbureau Roombeek één concreet plan om de hijskraan op te halen. Een bouwbedrijf uit Geesteren in de Achterhoek wil de kraan als een soort blikvanger op haar terrein plaatsen.

Reageer op dit artikel