nieuws

Holle heipaal spaart kosten en milieu

Geen categorie

Haitsma Beton uit Kootstertille heeft een innovatief product ontwikkeld: de Hailight. De holle heipaal van zelfverdichtend beton is 30% lichter dan de reguliere, massieve heipaal, maar heeft dezelfde constructieve kwaliteit.

Holle heipaal spaart kosten en milieu

Door minder beton voor dezelfde paal te gebruiken reduceert Haitsma niet alleen het gewicht, maar ook transport- en kraankosten. Opdrachtgevers kunnen zo, door het gebruik van lichtere heistellingen, tot 20% op de uitvoeringskosten besparen. Met name de mogelijkheden voor de nu lichtere (holle) schoorpalen worden groter.

Nederlandse primeur
De holle heipaal wordt voor het eerst toegepast bij de aanleg van de nieuwe N210. Een primeur voor Nederland.
De holle heipalen in het N210 project worden met een 50 tons heistelling geplaatst op deeltrajecten waar zware heipalen nodig zijn, maar geen zwaardere heistelling mag komen. Inmiddels zijn de eerste 66 holle heipalen (17 meter, vierkant 45) geplaatst, onder een brug in de nieuwe weg.

Innovatief concept
De Hailight wordt gemaakt van ZVB (zelfverdichtend beton) en heeft een massieve kop en punt over 1,5 meter lengte. Doordat in het holle gedeelte van de paal minder beton aanwezig is, is daar de blijvende voorspanning hoger en gedraagt de Hailight zich stijver dan een geheel massieve heipaal.

Reageer op dit artikel