nieuws

Eerste brug van hogesterktebeton geplaatst

Geen categorie

Voor het eerst in Nederland is een brug geplaatst van hogesterktebeton. Met een dikte van slechts 30 centimeter overspant het bouwwerk de 14 meter brede Wolthuissingel in Purmerend. De brug is een gezamenlijk ontwerp van het architectenbureau Kerste-Meijer en IBA, het ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam.

Eerste brug van hogesterktebeton geplaatst
Dikte van constructie gehalveerd door beter materiaal

“Wij wilden graag een keer iets met hogesterktebeton doen, en de gemeente Purmerend was gecharmeerd van het slanke ontwerp”, verklaart ing. René Koot van IBA in het technologietijdschift De Ingenieur.
Bij normaal beton zou de brug gegeven de overspanning en de belasting – het gaat om een fiets- en voetgangersbrug – 50 centimeter bedragen, maar met hogesterktebeton volstaat in het midden van de brug 30 centimeter.

Speciale dwangmenger
De verwerking van het materiaal bij het betonbedrijf Vobi in Vinkeveen had nog wel wat voeten in de aarde. “Met een normale valmenger kwam het water niet goed in de mortel”, vertelt directeur ing. Jan de Bruijn in het tijdschrift. “Daarom moesten we een speciale dwangmenger uit Luxemburg laten komen.
“Het materiaal is kleveriger dan gewoon beton, bevat geen grind maar kleine kiezels van gebrande bauxietaarde, en toeslagstoffen die zorgen voor de sterkte. Er zijn ook stalen vezels, met een doorsnede van 0,4 millimeter en een lengte van 12,5 millimeter, aan het materiaal toegevoegd: 75 kilogram per kubieke meter beton. “Zonder die vezels zou het beton te bros zijn; het staal maakt het taaier”, zegt ing. Peter Buitelaar van het Deense bedrijf Contec dat het hogesterktebeton levert.

Reageer op dit artikel