nieuws

Wet trillingen op de werkplek moet aangescherpt

Geen categorie

De grenzen die de wet stelt aan trillingen op de werkplek waaraan werknemers blootgesteld mogen worden, is te ruim. Dit stellen onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. Volgens een studie heeft 14% van de werknemers te maken met lichaamstrillingen of hand-armtrillingen. Dit geldt vooral in de bouw, de industrie en het transport.

Wet trillingen op de werkplek moet aangescherpt

In totaal gaat het om 8% van de Nederlandse beroepsbevolking.

Werknemers die blootstaan aan trillingen hebben een verhoogde kans op lage rugklachten, hernia`s en vervroegde degeneratie van de wervelkolom. De belangrijkste effecten van hand-armtrillingen zijn perifere vaatafwijkingen en perifere zenuwafwijkingen.

De Nederlandse wetgeving kent grenswaarden voor trillingen op de werkplek. De keuze van deze waarden is echter omstreden want ze zijn niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar het resultaat van een Europees politiek onderhandelingsproces. Vooral de landbouw- en Oost-Europese lobby bleken verantwoordelijk voor het verhogen van de aanvankelijk veel lagere grenswaarde.

Reageer op dit artikel