nieuws

Kraankeuringen verbeterd, ondanks grote verschillen

Geen categorie

De kwaliteit van kraankeuringen is vergeleken met twee jaar geleden verbeterd. Dit concludeert de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) in het vandaag gepubliceerde rapport ‘Oog voor Veiligheid’.

Kraankeuringen verbeterd, ondanks grote verschillen

De keuring van hijskranen moet nog wel verder verbeteren. Zo verschillen de zeven certificatie- en keuringsinstellingen die hijskranen keuren te veel bij het waarnemen van gebreken. Verder laten de keurders verschillen zien in hun oordelen over de ernst van de gebreken.

Geprepareerde gebreken
IWI onderzocht eind 2007 – net als in 2005 – aan de hand van kranen waarin gebreken waren aangebracht hoe de keurders van kranen hun werk doen. Twee jaar geleden presteerden twee bedrijven onder de maat, in het recente onderzoek was de kwaliteit van de kraankeuringen van één bedrijf onvoldoende.
De inspectie signaleert nog steeds grote verschillen bij het beoordelen van de veiligheid van hijskranen. Bij een kraan nam één certificerende en keurende instantie (cki) alle acht de gebreken waar en de laagst scorende cki maar drie.

Tevredenheid
IWI is positief over de ontwikkelingen die in deze branche na het vorige onderzoek in gang zijn gezet. Zo is er een nieuwe opzet van het overleg van de cki’s waarmee ze de onderlinge afstemming hebben verbeterd. Dit leidt tot meer uniformiteit in de beoordeling van de tekortkomingen. De rapportages van de keurders zijn duidelijker dan voorheen. Hier lijkt het nieuwe certificatieschema zijn vruchten af te werpen.

Het rapport ‘Oog voor Veiligheid’ is hier te vinden en te downloaden.

Reageer op dit artikel