nieuws

DAF en Scania komen met EEV trucks

Geen categorie

DAF presenteert morgen in Eindhoven een XF105 die voldoet aan de EEV emissienormen, de tot dusver strengste normen die overigens nog niet verplicht zijn. De motor van deze XF105 is voorzien van AdBlue ureum-inspuiting, en een roetfilter, en afgeleid van de euro 5 motor 12,9 liter motor.

DAF en Scania komen met EEV trucks

De EEV-norm wordt bereikt door het bijplaatsen van het roetfilter, iets dat op de euro 5 ontbreekt. Ook een CF85 met EEV-motor wordt gepresenteerd op deze bijeenkomst. Het zijn de eerste DAF’s die voldoen aan deze norm, en de fabrikant neemt deze modellen op in het reguliere modellenprogramma.

Scania
Ook Scania is bezig met de introductie van een EEV-truck, zij het in het distributiesegment en in combinatie met een andere brandstof. Het gaat om modellen in de P-serie met een 8,9 liter motor die zijn omgebouwd voor gebruik op ethanol (alcohol).

Voor de lange afstanden is deze brandstof nog niet geschikt vanwege het ontbreken van een distributiesysteem. In Zweden is dit in opbouw en zouden de alcoholtrucks in en rond steden kunnen opereren waar al sinds 1989 bussen op deze brandstof rijden. Scania heeft de afgelopen twintig jaar in totaal 600 bussen op ethanol geleverd. Scania zegt dat de ethanol 5 tot 7% additieven bevat om detonatie tegen te gaan en smering van de motor te bevorderen, en dat de motoren qua rendement de traditionele diesels benaderen. Ze zouden in ieder geval veel efficiënter omspringen met brandstof dan benzinemotoren die voor alcohol zijn omgebouwd.
Wanneer de ethanol-Scania’s in Nederland te koop zijn, is nog niet bekend.

Reageer op dit artikel