nieuws

Wabco rondt winter testcyclus af in Noord-Finland

Geen categorie

Deze week sluit Wabco zijn 20ste winter testcyclus af op het eigen testcircuit van het bedrijf binnen de Poolcirkel. Bij extreme temperaturen van minus 30 °C, hebben ingenieurs en technici zo’n 1.290 mandagen op de klok gezet tijdens de wintertests van dit jaar. In het 55 dagen durende winterprogramma werden tests uitgevoerd met 25 eigen voertuigen van Wabco, evenals gecombineerde tests met trucks en bussen van de belangrijkste fabrikanten van bedrijfsvoertuigen.

Wabco rondt winter testcyclus af in Noord-Finland

Sinds 1988 maakt Wabco gebruik van een eigen testterrein in Noord-Finland. Het testcircuit binnen de Poolcirkel en de vrieskou in het gebied bieden optimale en veilige condities voor het testen van innovatieve rem- en bedieningssystemen. Het remmen wordt zowel getest op ijs, sneeuw of asfalt, als op combinaties van deze drie oppervlakken. Een cirkelvormig slipterrein is speciaal ontworpen voor elektronische stabiliteitscontrole (ESC) tests. Schuine testhellingen van 3,5 en 7% worden gebruikt voor het testen van aandrijfslip-regelsystemen (ASR).

Elektronische stabiliteitscontrole systemen
Recentelijk hebben Europese beleidsmakers bekendgemaakt dat nieuwe voertuigen vanaf 2010 moeten zijn uitgerust met elektronische stabiliteitscontrole systemen. Deze systemen helpen chauffeurs hun voertuigen onder controle te houden in potentieel gevaarlijke situaties, door het automatisch uitvoeren van corrigerende acties. Zij kunnen helpen bij het voorkomen dat truck-trailer combinaties kantelen, slippen of scharen.

In Finland kunnen deze systemen worden getest op een groot aantal uiteenlopende wegdekken met minimale risico’s voor chauffeur en voortuigen. Doordat de wrijvingscoëfficiënten van sneeuw en ijs veel lager zijn dan die van asfalt of beton, kunnen de grote natuurkundige krachten waaraan bedrijfsvoertuigen bij onverwachte remmanoeuvres of in gevaarlijke situaties blootstaan, nauwkeurig gesimuleerd worden bij lagere snelheden. Hierdoor wordt ook het risico dat het voertuig kantelt of gevaarlijk slipt tijdens het testen veel kleiner.

Diverse testcircuits
Wabco maakt gebruik van drie testcircuits: in Rovaniemi, Jeversen bij Hannover (Duitsland) en Chennai (India). Het netwerk van testcircuits biedt optimale condities voor het testen en verfijnen van nieuwe systemen, om te kunnen voldoen aan de toenemende eisen van afnemers en wetgevers in de toekomst.

Reageer op dit artikel