nieuws

Geluids- en lichtsignaal aanvulling op dodehoekspiegel

Geen categorie

Rechtsafslaande vrachtwagens veroorzaken, ondanks hun dodehoekspiegel, nog steeds geregeld ongevallen met dodelijke afloop. Lisa 2 Alert is een interactieve aanvulling op de dode hoekspiegel dat werkt met geluids- en lichtsignalen.

Geluids- en lichtsignaal aanvulling op dodehoekspiegel

Rob van de Moosdijk ontwikkelde een nieuw dodehoeksysteem waarbij de chauffeur en de fietsers en voetgangers alert worden gemaakt op een mogelijk gevaarlijke situatie.
Lisa 2 Alert is een interactief systeem dat bij het inschakelen van de rechterrichtingaanwijzer een geluidssignaal laat horen en over de volle lengte van de vrachtwagen gele knipperlichten in werking zet. Lisa is geen vervanger van een dodehoekspiegel of –camera, maar een aanvulling erop.

Onderzoek
De TU Delft onderzocht de effectiviteit van het systeem door te meten in hoeverre fietsers de vrachtwagen opmerken, blijven volgen en in hoeverre er interactie is tussen de fietser en de chauffeur. Met de onderzoeksresultaten hoopt het bedrijf Bimex het systeem binnenkort op de markt te mogen brengen.

Vooralsnog verboden
Want hoewel bijvoorbeeld gemeenten en transportbedrijven al een aantal jaar met het systeem rijden, mag Lisa 2 Alert officieel nog niet gebruikt worden. Dat heeft te maken met het feit dat momenteel maar een beperkt aantal geluidssignalen is toegestaan op de openbare weg.

Een videodemonstratie van het Lisa 2 Alert-systeem is hier te vinden.

Foto: ANP / Marcel Antonisse

Reageer op dit artikel