nieuws

Prognose: truckmarkt groeit ruim 8% in 2008

Geen categorie

Na een teruglopende markt in 2007, verwacht BOVAG voor 2008 weer een stijgende verkoop van nieuwe trucks. In samenwerking met onderzoeksbureau POLK becijferden de BOVAG-truckdealers dat de markt met 8% zal groeien. Leveringsproblemen kunnen echter roet in het eten gooien.

Prognose: truckmarkt groeit ruim 8% in 2008

Vorig jaar werden in Nederland 15.830 nieuwe trucks (*) geregistreerd. Dat was fors minder dan in 2006, toen 18.861 trucks werden gekentekend. De dip in 2007 werd veroorzaakt door een verkoophausse in december 2006 onder invloed van invoering van de digitale tachograaf en uitstootnorm Euro IV, begin 2007.

Groeiend vertrouwen
Omdat het effect van de genoemde overheidsmaatregelen in 2008 door de markt is geabsorbeerd en omdat het vertrouwen in de economie bij de transporteurs nog steeds op hoog peil is, voorspellen BOVAG/POLK dat dit jaar 17.033 vrachtwagens geregistreerd zullen worden, zo’n 8% meer dan in 2007.

Tekort aan chauffeurs
Helemaal gerust op deze groei is BOVAG echter niet. Richard Voorburg, secretaris van de BOVAG-afdeling voor truckdealers: “We hebben te maken met enerzijds een groeiende vervoersbehoefte en anderzijds met een fors tekort aan truckchauffeurs op de Nederlandse markt. Dat zou er in kunnen resulteren dat vervoersopdrachten naar het buitenland gaan en daarmee ook de aanschaf van nieuw materieel.”

Oost-Europa
Ook de grote vraag naar nieuwe trucks in Oost-Europa kan een remmende werking hebben op de nieuwverkoop in Nederland. Voorburg: “We hebben aanwijzingen dat de bovengrens van productiecapaciteit van diverse truckfabrikanten is bereikt. En als die fabrikanten dan vervolgens besluiten de productie vooral aan Oost-Europa te gunnen, ontstaan hier in Nederland lange levertijden.”

(*) Zware bedrijfswagens boven 3,5 ton, inclusief kraanwagens, brandweerwagens en/of andere configuraties.

Reageer op dit artikel