nieuws

Hydraulisch weeg- en manoeuvreersysteem Van Enerpac

Geen categorie

Op een scheepswerf in Glasgow worden zes Daring Class-torpedobootjagers voor luchtverdediging gemonteerd, te water gelaten en afgebouwd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een synchroon hefsysteem dat door het Nederlandse bedrijf Enerpac is ontwikkeld.

Hydraulisch weeg- en manoeuvreersysteem Van Enerpac

De scheepsromp wordt in delen of “blokken” opgebouwd in een werkplaats grenzend aan de scheepswerf en de helling. In totaal worden vijf blokken verplaatst om één schip te bouwen, waarvan het zwaarste blok meer dan 1400 ton weegt.

16-punts synchroon hefsysteem
Elk blok wordt naar de scheepshelling vervoerd en overlangs in een rechte lijn bovenaan de scheepshelling geplaatst op meerwielige transportvoertuigen. Tijdens deze verplaatsing worden de glijbanen op de scheephelling verwijderd zodat de voertuigen de blokken op de juiste positie kunnen plaatsen.

Het synchrone hefsysteem wordt nu gebruikt om het blok van het transportvoertuig te tillen zodat deze kan worden weggereden. Tijdens het heffen kent het 16-punts synchrone hefsysteem met PLC-besturing strenge last- en slagbeperkingen om ervoor te zorgen dat de gewenste inwendige krachten in de scheepsrompconstructie worden behouden. Zodra de transportvoertuigen zijn weggereden en de rompsegmenten door het hydraulische hefsysteem worden ondersteund, worden de blokken tevens gewogen door het hefsysteem om de ontwerp- en sterkteberekeningen van de scheepsrompsecties te controleren en bevestigen.

De Enerpac geïntegreerde hydraulische systemen met geavanceerde besturingstechnologie, spelen tegenwoordig een belangrijke rol bij de gecontroleerde verplaatsing van grootschalige bouwprojecten, zoals de bouw van het viaduct van Millau in Frankrijk en het heffen en wegen van deze zware scheepsrompdelen.

Foto: Een van de scheepsrompsecties van een torpedobootjager op weg naar de ligplaats. Het Enerpac PLC-bestuurde synchrone hefsysteem zorgt ervoor dat de gewenste inwendige krachten in de scheepsrompconstructie tijdens het transport binnen de gestelde grenzen blijft.

Reageer op dit artikel