nieuws

‘Gratis tanken’

Geen categorie

De Dienst Verkeerspolitie van het KLPD constateert een behoorlijke toename van tankpasfraude bij de Nederlandse transportbedrijven en komt met een waarschuwing: Wees alert op ‘skimming praktijken’. Daarnaast geeft de dienst tips om ‘gratis tanken’ tegen te gaan.

‘Gratis tanken’

Skimmen is het op onrechtmatige wijze bemachtigen en kopiëren van gegevens van de tankpassen in vrachtwagencombinaties. Meestal wordt voor dit doel een transportbedrijf in een onbewaakt ogenblik ‘bezocht’ en worden tankpassen die in de vrachtwagencombinaties aanwezig zijn (meestal met pincode) gekopieerd, zodat de chauffeur/transporteur er op dat moment niets van merkt.

Braakschade
Veel transportbedrijven hebben dan ook het idee dat er, ondanks zeer lichte braakschade aan de vrachtwagencombinatie, niets is weggenomen. De aangifte en/of melding aan de politie blijft op dat moment dan ook meestal achterwege.
In een later stadium kan met een gekopieerde versie van de tankpas op kosten van de transportondernemer getankt worden. Op het moment dat de transportondernemer het skimmen bemerkt – meestal zo’n 14 dagen later – is het al te laat; duizenden liters diesel zijn getankt en in rekening gebracht.

Blokkeren
De Dienst Verkeerspolitie geeft dan ook het advies aan ondernemingen om tijdig melding te maken van verdachte situaties en / of onregelmatigheden op dit gebied. In geval van misbruik dient de pas zo snel mogelijk geblokkeerd te worden en zal de ondernemer passende maatregelen moeten nemen.

Kaart verstrekken per chauffeur
Eén van de aanbevelingen van de Dienst Verkeerspolitie van het KLPD is om een tankpas en pincode te verstrekken per chauffeur en niet per vrachtwagencombinatie.
Momenteel is de Dienst Verkeerspolitie bezig met een inventarisatie van de aangiften op het gebied van tankpasfraude. In overleg met het Landelijk Parket zal er mogelijk een strafrechtelijk onderzoek worden opgestart.

Reageer op dit artikel