nieuws

Multi Sonic trilt monsters 40 meter diep

Geen categorie

Regelmatig wordt uit de bodem monsters genomen om de conditie van de grond en van het grondwater te controleren op vervuiling. SBTM boort hier in opdracht van de gemeente Lochem op 40 meter diepte. De Multi Sonic kan boren en hoogfrequent trillen om door bepaalde lagen heen te komen. Later worden de monsters in een laboratorium onderzocht.

Multi Sonic trilt monsters 40 meter diep

Sonisch boren kan worden beschouwd als een bijzondere vorm van slag- en drukboren. Het grootste verschil is de frequentie van de slagen. Deze kan bij toepassing van sonische boortechnieken oplopen tot meer dan 200 hertz.

Hoogfrequente trilling
Door de hoogfrequente trilling gaat het bodemmateriaal dat in direct contact staat met de boorbuis vloeien, zodat de boorbuis met geringe weerstand in de bodem kan worden gedrukt. Deze methode maakt het mogelijk in zandige, grindige en niet al te zware klei zeer snel op diepte te komen.

Ongestoorde monsters
Afhankelijk van de grondslag kunnen boringen worden uitgevoerd tot een diepte van ongeveer 40 meter en een diameter van 100 millimeter. Wanneer gebruik wordt gemaakt van boorbuizen voorzien van een aqualocksysteem is het mogelijk om op elke diepte ongestoorde monsters te steken.

Nadere informatie over techniek en materieel: SBTM.

Reageer op dit artikel