nieuws

Funderen op basis van mortelschroefpalen

Geen categorie

Op een braakliggend terrein van uitgeverij Senefelder-Misset in Doetinchem wordt een opslagloods gebouwd. Omdat trillingen en geluidsoverlast op deze locatie tot een minimum beperkt moeten blijven, was funderen op basis van heien geen optie. Omwille van de bodemgesteldheid koos de aannemer er voor om mortelschroefpalen aan te brengen. Dat zijn in de grond gevormde betonpalen die op hoogte worden afgewerkt en uitgevoerd met een kopwapening.

Funderen op basis van mortelschroefpalen

Bij de installatie van een mortelschroefpaal wordt een avegaar, die aan de onderzijde is afgedicht met een klep, rechtsom op de juiste vooraf bepaalde diepte geschroefd. De lengte en diameter van de paal kunnen eventueel in het werk worden aangepast.
Als de boor op diepte is, wordt de holle avegaar volgepompt met beton en langzaam zonder te draaien omhoog getrokken. Daarna vult de ontstane paalschacht zich gelijkmatig met beton en wordt de paal op maaiveld afgestort. De vrijkomende grond wordt met een minikraan afgevoerd. Daarna wordt de wapening aangebracht en de paal op hoogte afgewerkt. Koppensnellen is bij dit systeem veelal overbodig.

Hitachi FH 220
Kuipers Funderingstechnieken BV uit Lemmer, landelijk werkend specialist in het aanbrengen van onder meer mortelschroefpalen, benut voor deze klus een Hitachi FH 220 schroefstelling. Deze 45 ton wegende machine, met een 20,28 meter hoge makelaar, boort desgewenst de gaten tot ruim twintig meter diep de grond in.

Mortelschroefpalen met een betonkwaliteit C20/25 of C28/35 kunnen een verticale paalbelasting hebben van 200 tot maximaal 2000 kilo Newton.

Reageer op dit artikel