nieuws

Rabobank: groei bouwproductie stagneert

Branche

Rabobank: groei bouwproductie stagneert

De groei van de bouwproductie komt in een lagere versnelling. Dit jaar wordt 4,5 procent groei verwacht en in 2019 4,0 procent.

Dat verwacht Rabobank. In 2017 lag de groei van de bouwproductie nog op 5,5 procent. Volgens de bank zijn er steeds meer uitdagingen die het groeitempo belemmeren. ‘Bouwbedrijven kunnen momenteel de sterke vraag niet goed opvangen. Tijdens de crisis is er overcapaciteit in de sector ontstaan en zijn er veel werknemers en zelfstandigen uitgestroomd. Ook hebben leveranciers hun productiecapaciteit afgebouwd. Nu de vraag naar nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen fors toeneemt, zijn tekorten niet zomaar opgelost.’

Aantal faillissementen stijgt mogelijk

De bank sluit niet uit dat het aantal faillissementen gaat stijgen. Vooral middelgrote bouwbedrijven, die zelf geen woningen of gebouwen ontwikkelen, kunnen de dupe worden van onderaannemers en toeleveranciers die hun prijzen verhoogd hebben. Deze middelgrote bouwers kunnen prijsstijgingen niet compenseren door bijvoorbeeld de verkoopprijs van een woning te verhogen. Hun resultaten komen hiermee onder druk te staan en dat kan liquiditeitsproblemen veroorzaken.

De bank verwijst hiermee naar het faillissement van Bouwgroep Moonen in april. Het bouwbedrijf uit Den Bosch was knel komen te zitten tussen de stijgende bouwkosten en de vóór 2017 afgesloten aanneemovereenkomsten.

Aannemers krijgen concurrentie van toeleveranciers

De ‘noodzakelijke versnelling van de bouw- en verduurzamingsopgave’ zal volgens Rabobank extra druk op de bouwproductie leggen. ‘Personeelstekorten zijn steeds sterker voelbaar en levertijden en prijzen van materialen lopen flink op. De marges en productiegroei staan hierdoor onder druk, waardoor bouwbedrijven selectiever worden in het aannemen van nieuwe projecten.’

De bank verwacht dat de marges van bouwbedrijven in verder onder druk komen te staan door concurrentie van buiten de keten. ‘Industriële bedrijven en IT- dienstverleners die hebben geïnvesteerd in nieuwe technologie en digitalisering zijn in staat om met ingenieurs en bouwtoeleveranciers bouwwerken te realiseren en nieuwe diensten te ontwikkelen.’

Het Economisch Instituut voor de Bouw voorspelde eerder dit jaar ook al een afnemende groei. Dit jaar en in 2019 wordt 4,5 procent groei verwacht.

Meer nieuws over de bouwbranche

Reageer op dit artikel