nieuws

Gerard de Rooy richt zich weer op Dakar in Afrika

Branche

De komende editie van de beroemde Dakar Rally door Latijns Amerika kent een kleiner aantal deelnemende trucks uit Nederland. Een groot deel van de deelnemers koos namelijk voor de tegelijkertijd verreden Africa Eco Race. In tegenstelling tot de rally die ‘Dakar’ heet ligt de finish van die alternatieve rally wel degelijk in de Senegalese hoofdstad.

Gerard de Rooy richt zich weer op Dakar in Afrika
Gerard de Rooy in actie met de Iveco tijdens de Baja-rally in Spanje.

De Africa Eco Race wordt al sinds 2009 verreden, maar kreeg nooit zo veel aandacht. Dit jaar verandert dat, omdat tweevoudig Dakar-winnaar Gerard de Rooy ervoor koos om zijn pijlen op Afrika te richten. Hij doet dat overigens gewoon met een dieseltruck, die niet meer ‘Eco’ is dan in andere jaren. Het ‘Eco’-gehalte van de rally betekent dat de organisatie zich inzet voor de landen waar ze doorheen rijden met geld voor irrigatie, bosbouw, scholing en gezondheidszorg.

Bekijk onderaan dit artikel de foto’s van de pre-proloog op Valkenswaard.

Gerard de Rooy wil een echt rallyparcours

Gerard de Rooy kwam tot zijn keuze na jarenlange kritiek op de ‘echte’ Dakar rally. De proeven zijn er te lang en te snel en daar zijn de rallytrucks gewoon niet op gebouwd. Gerard, en hij niet alleen, wil duinen zien, doorwadingen en eindeloze pistes met stenen, bergen en technische proeven. Gerard: ‘Heel lang rechtdoor rijden op een verhard pad heeft niks met een Dakar te maken, en daarbij komen dan ook nog die ritten door het hooggebergte. Daar hebben we niks te zoeken. De dieselmotoren voelen zich er niet thuis en onze mensen al helemaal niet.”

‘Op zich kun je er aan wennen maar voordat het zover is, rijden we al weer verder. Daarmee zijn we er nog niet, want ook het weer is dramatisch de laatste jaren. Bivaks die compleet onder water staan, proeven die afgelast worden vanwege overstromingen en noem maar op. In Afrika heb je daar geen last van. Daar heb je altijd en overal de mooiste pistes, prima weer en uitstekende condities. Voor mij reden om voor Afrika te kiezen. Ik wilde dat al langer, maar nu heb ik de sponsors ook achter me staan.’

Team De Rooy opgedeeld

Het team van De Rooy wordt dit jaar opgedeeld. Samen met Wuf van Ginkel vertrekt Gerard naar Afrika, terwijl Ton van Genugten in Lima aan de start van Dakar verschijnt met de Argentijnse coureur Villagra en de Kazach Ardavichus, beide ook in een Iveco Powerstar rallytruck. Dit jaar zijn er mede door het afhaken van het verdwenen Veka rallyteam toch al minder rallytrucks aan de start, en daarvan gaan er uiteindelijk maar negen naar de officiële Dakar rally.

Heel lang rechtdoor rijden op een verhard pad heeft niks met een Dakar te maken, en daarbij komen dan ook nog die ritten door het hooggebergte. Daar hebben we niks te zoeken. De dieselmotoren voelen zich er niet thuis en onze mensen al helemaal niet.

Naast Martin van den Brink is er nieuwkomer Janus van Kasteren Jr, Maurik van den Heuvel, Gert Huzink, Gerrit Zuurmond, Richard de Groot, Ed Wigman en de terugkerende Marc Leeuw. Marc heeft een compleet nieuwe truck opgebouwd en die ziet er veelbelovend uit. Verder zijn er dus de drie trucks van Team De Rooy, met alleen Van Genugten als Nederlandse deelnemer. Afgelopen zondag won Martin van den Brink met zijn stoere Renault Sherpa truck nog de Preproloog in Valkenswaard voor het thuispubliek. Hij is één van de favorieten voor de Dakar rally.

Kamaz Master Team niet naar Afrika

Wuf en Gerard krijgen het in Afrika aan de stok met nog een aantal Nederlandse teams die voor deze alternatieve rally kozen. Eén daarvan is Johan Elfrink die terugkeert met zijn vertrouwde Axor rallytruck. Of tovert hij op het laatste moment toch nog de langverwachte Mercedes-Benz Zetros uit de hoge hoed? Zelf blijft hij daar wat vaag over, maar het zou ons niks verbazen. Ook het Van Velsen rallyteam kiest dit jaar voor Afrika, net als Adwin Hoondert en Team van de Laar. Het Russische Kamaz Master team heeft helaas afgezegd voor Afrika, waardoor het aannemelijk is dat Gerard deze rally op zijn naam zet als er niks stuk gaat onderweg.

De verslaggeving van Le Dakar is zoals gebruikelijk op RTL7. Vanaf zaterdag 6 januari zal RTL dagelijks aandacht besteden aan de monsterrally. Nieuw is dat deze omroep nu ook de Africa Eco Race gaat verslaan. Die start al op oudejaarsdag in Monaco. De finish is op 14 januari in Dakar. Gezien de tijdzone waarin Afrika zich bevindt, zal de uitzending beginnen met de Afrika Eco Race, waarna de beelden uit Latijns-Amerika worden doorgezet.

Na de finish op 14 januari rijden de mannen in Latijns-Amerika nog een weekje door. Daar is de finish pas op 20 januari in het Argentijnse Córdoba. Dat betekent dat Gerard de Rooy, nadat hij in Dakar de prijs in ontvangst genomen heeft, nog naar Argentinië kan vliegen om daar zijn team te verwelkomen aan de finish.

Foto's

Reageer op dit artikel