nieuws

Heien zonder trillen met resonantietechniek van Dieseko

Branche

Nieuw in BouwMachines: de High Tech-serie. In het tweede artikel uit deze serie nemen we de zogenoemde resonatietechniek onder de loep; ofwel heien zonder trillen. Met deze nieuwe techniek worden herrie, zettingen en trillingen sterk gereduceerd en is ook veel minder brandstof nodig. Dieseko Group ontwikkelde de PVE RTI Resonator RD260. Hoe werkt die machine?

Heien zonder trillen met resonantietechniek van Dieseko
VFN#1089 Testwerkzaamheden met de Resonator bij PVE Piling & Drilling Rigs. Redacteur René Koerhuis

Het gebruik van resonantietechnieken in de industrie en bouwwereld gaat terug naar de jaren zestig van de vorige eeuw. In de Verenigde Staten werd toen de ‘Bodine Sonic Vibrator’ ontwikkeld, een 500 pk sterke, door twee Sherman tankmotoren aangedreven kolos. Hiermee konden middels resonantie olieleidingen uit de bodem worden getrokken. Het bedrijf dat de resonantietechniek voor het gebruik in de funderingsindustrie de laatste pakweg vijftien jaar doorontwikkelde, is Resonance Technology International (RTI) uit
Canada.

Automatische aansturing
Dieseko Group
heeft de licentierechten verkregen voor de RTI Resonator voor nagenoeg de gehele wereld. Het afgelopen jaar heeft Dieseko Group in samenwerking met RTI een automatische aansturing (cruise control) ontwikkeld voor de PVE RTI Resonator RD260. Deze zorgt ervoor dat de frequentie van de Resonator constant en automatisch aangepast wordt aan de eigenfrequentie van de damwand, H-bint of buis. Deze eigenfrequentie verandert namelijk continu onder invloed van de weerstand in de bodem.

Geen trilling
Het belangrijkste verschil met een conventioneel trilblok is dat het gebruik van de resonantietechniek geen enkele trilling van de omliggende grond veroorzaakt. Hierdoor wordt werken mogelijk in onder meer binnenstedelijk gebied en op plaatsen waar trillen of heien uit veiligheids- of kwetsbaarheidsoogpunt geen optie is.

Wat is resonantie precies? En hoe gebruikt Dieseko deze natuurlijk frequentie om te kunnen heien met zo min mogelijk overlast voor de omgeving? Welke mogelijkheden biedt deze techniek? U leest het allemaal in BouwMachines 2, die 19 februari verschijnt.

Elke maand het laatste nieuws uit de bouwmachinewereld te weten te komen, inclusief testverslagen, reportages, techniek, management en nog veel meer? Sluit dan nu een abonnement af en mis niets meer!

Reageer op dit artikel