artikel

Machinist van de maand AUGUSTUS: Ginger Dielemans en haar Takeuchi TB250

Branche

Je ziet het niet vaak: een vrouw op de kraan. Maar bij straatwerk in Pijnacker trof fotograaf Olivier van Det de 27-jarige Ginger Dielemans, geconcentreerd aan het werk op een rupskraan. Van Det aarzelde geen moment, en vroeg of hij haar mocht fotograferen. 

Machinist van de maand AUGUSTUS: Ginger Dielemans en haar Takeuchi TB250

Onze machinist van de maand heeft al de nodige ervaring opgedaan met grotere machines. ‘Zelf ken ik geen andere vrouwen die dit werk doen’, vertelt Ginger, ‘maar ik geniet ervan. Na mijn schooltijd ben ik begonnen als hovenier. Al snel wilde ik het grovere werk in. Ik heb op de kraan gezeten, heb vrachtwagen gereden; van alles heb ik gedaan.’

Twee jaar geleden begon Ginger samen met haar man Fred een eigen bedrijf: G & F Infra. ‘Wij zijn allround. We doen grondwerk, we zitten op de kraan, noem maar op. Zelf doe ik ook boomverzorging. Het is maar net waar mensen nodig zijn. We zitten in Vlaardingen en zijn vooral actief in Zuid-Holland.’

‘Best een fijn kraantje’

Op de foto’s is Ginger te zien in en bij een Takeuchi TB250, een 5-tonsrupskraan die bij Vereco Verhuur in Berkel en Rodenrijs was gehuurd. Het was voor het eerst dat Ginger op zo’n kraan zat. ‘Ik vond het best een fijn kraantje. Het was wel even wennen, de ene kraan is de andere niet, maar hij draait lekker. De machine was ook goed onderhouden, en dat scheelt. Sommige aannemers laten hun machine minder vaak controleren, waardoor er bijvoorbeeld veel speling op de bak zit. Dat was bij deze zeker niet het geval. Het was een vrij nieuwe machine.’

Ik ben meer van het woonrijp maken, dan van het bouwrijp maken. Assisteren bij straatwerk vind ik leuk om te doen.

Ginger pakt alles aan, maar heeft wel haar voorkeuren. ‘Ik ben meer van het woonrijp maken, dan van het bouwrijp maken. Assisteren bij straatwerk, bijvoorbeeld banden uitrijden, vind ik leuk om te doen. Een bouwput uitgraven vind ik minder. Het moet ook gebeuren, maar ik zie liever dat je iets opbouwt.’

Foto's

Reageer op dit artikel