nieuws

Meer boetes voor accukartel

Ondernemen

Nog twee bedrijven uit de vorkheftruckbranche hebben boetes opgelegd gekregen voor verboden prijsafspraken over accu’s. Eerder kregen al vijf andere bedrijven in het accukartel en branchevereniging BMWT boetes opgelegd, zo meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Meer boetes voor accukartel

Midac Nederland, een importeur van accu’s voor vorkheftrucks, moet een boete van meer dan vijf ton betalen. De moedermaatschappij van de niet meer bestaande importeur Faam Benelux, Era, kreeg een boete van 450.000 euro. De overige spelers in het accukartel kregen verlaagde boetes, omdat zij hun betrokkenheid erkenden. Het totale boetebedrag is bijna 17,5 miljoen euro.

Accukartel hanteerde loodtoeslag

De bedrijven en de branchevereniging spraken af een loodtoeslag te hanteren. Die toeslag was bedoeld om de sterk fluctuerende prijs van lood (dat in accu’s is verwerkt) op een vaste manier in de verkoopprijs van de accu’s te verwerken. Ze deelden daarnaast concurrentiegevoelige informatie met elkaar.

De branchevereniging BMWT en importeurs van accu’s voor onder andere vorkheftrucks kregen eerder al een boete van in totaal ruim 16 miljoen euro voor verboden prijsafspraken.

Reageer op dit artikel