nieuws

Bouwmachinemarkt zet opwaartse trend voort

Ondernemen

De Duitse bouwmachinemarkt en bouwmaterialenmarkt blijven zich in 2017 kenmerken door een opwaartse trend. Het Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau (VDMA) verwacht dat de omzet in bouwindustrie in Duitsland dit jaar met 5 procent groeit. De totale omzet komt neer op 14,6 miljard euro.

Bouwmachinemarkt zet opwaartse trend voort

Het is dan vooral de bouwmachinemarkt die het VDMA positief stemt. De afzet van bouwmachines groeit, zowel in Duitsland als in de rest van de wereld. Dat geldt voor alle branches: grondverzet, wegenbouw, tunnelbouw en civiele techniek.

Bouwmachinemarkt in China en Rusland trekt aan

In Europa stonden de seinen al langer op groen, maar ook in de rest van de wereld zetten de Duitse machinefabrikanten meer af. De markt in China en in Rusland trekt weer aan. ‘Goed nieuws, maar het zorgt tegelijk voor uitdagingen. Nu al zien we dat hier en daar slechts met moeite aan de vraag kan worden voldaan’, zegt het VDMA.

Ook bouwmaterialen vinden, na een zeer slap 2016, weer gretiger aftrek, met name in Midden-Europa. Het niveau van 2012 is nog ver uit zicht, een echte opleving wordt pas volgend jaar verwacht.

Het VDMA waarschuwt ondertussen voor euforie. De verwachte groei van 5 procent kan, door het onrustige economische en politieke klimaat in de wereld, zomaar omslaan in een krimp.

 

Reageer op dit artikel