nieuws

Praktijkervaringen met Engcon gps rotatiesensor op draaikantelstuk

Ondernemen

De rotatie van een draaikantelstuk integreren in een 3D-gps machinebesturing. Het klinkt simpel, maar is dat allesbehalve. Engcon kreeg het voor elkaar en brengt haar draaikantelstukken met ePS in beeld in de cabine. Van Schaik Grondverzet draait als eerste met het systeem en is enthousiast. ‘Ik weet zeker dat ik nu klussen krijg die ik zonder rotatiesensor niet had gekregen.’

Praktijkervaringen met Engcon gps rotatiesensor op draaikantelstuk

3D-gps systemen kennen we al geruime tijd als praktisch en in steeds meer gevallen ook als onmisbaar of zelfs als noodzakelijk hulpmiddel op graaf- en andere grondverzetmachines. Het systeem brengt de machine en de bak letterlijk in beeld op de gps-terminal in de cabine. Graven, profileren en afwerken met een maximale afwijking van slechts enkele centimeters is binnen handbereik. Ook zeer ervaren machinisten willen in veel gevallen niet meer zonder. Sinds kort biedt de techniek ook de helpende hand voor het werken met een draaikantelstuk.

Verkanting én rotatie in beeld
Het in beeld brengen van de verkanting van een kantel- of draaikantelstuk was al geen probleem meer. Met een sensor op de bak wordt de verkanting bepaald en geïntegreerd in de weergave van de machine en de bak op de gps-terminal. Tot dusver had je echter niet langer de juiste positie van de bak en het bakmes in beeld, zodra de draaifunctie werd geactiveerd. En dat is lastig, want zonder dat je er erg in hebt, werk je al snel te diep.

Engcon, één van de bekende leveranciers van draaikantelstukken, maakte daarom haar ePS-systeem (Engcon Positioning System) enkele maanden geleden geschikt om te integreren in 3D-gps machinebesturingen. Intussen hebben de leveranciers daarvan de software daarop ook (bijna) aangepast.

De praktijk van Van Schaik
Op het oog lijkt de aanpassing van het reeds eerder aangeschafte draaikantelstuk van Van Schaik Grondverzet uit het Utrechtse Harmelen niet erg gecompliceerd. Je moet zelfs heel goed kijken om te zien dat de Engcon EC226 aan de Cat 323F rupsgraver is voorzien van een ePS-rotatiesensor. Daarvoor is de ‘dop’ aan de rechtervoorzijde van het draaikantelstuk vervangen door een ‘dop’ met een sensor. Deze sensor telt het aantal omwentelingen van het wormwiel en is daarmee in staat de exacte positie van het draaikantelstuk te bepalen en in beeld te brengen.

Hiermee zie je niet alleen de positie van bak en bakmes in het 3D-model, maar je ziet ook de rotatie ten opzichte van de middenstand in een getal. Dat laatste is vooral handig om de middenstand exact terug te vinden. Volgens Joey van Gurp, verkoopadviseur van Verachtert Nederland lijkt het een eenvoudige oplossing die lang op zich heeft laten wachten, maar is het uitlezen van de rotatie niet eenvoudig.


‘De vraag naar 3D-gps machinebesturing neemt toe en het komt ook vaak voor dat het een eis van de opdrachtgever of huurder is’


‘Altijd de juiste hoogte’
De in 2015 aangeschafte Cat 323F van Van Schaik was bij levering reeds uitgevoerd met een 3D-gps Light systeem van Trimble/Sitech. Eind 2016 volgden de ePS-sensor en de aanpassing van de software van de CB460 terminal. Van de in totaal 14 graafmachines zijn er 6 voorbereid voor 3D-gps besturing en het bedrijf beschikt over drie 3D-gps systemen. Volgens directeur-eigenaar Peter van Schaik neemt de vraag naar 3D-gps machinebesturing toe en komt het ook vaak voor dat het een eis van de opdrachtgever of huurder is. ‘En in 95 procent van die gevallen wil men ook een draaikantelstuk. Nu is dat laatste voor ons ook een voordeel, want naar mijn mening draai je met een draaikantelstuk 25 procent meer productie dan zonder. Zeker bij de afwerking zoals taluds en wegenbouw. Eén en één is twee en dus wilde ik ook graag dat de draaifunctie geïntegreerd werd in de gps-besturing.’

Machinist René van den Akker kan prima overweg met de geïntegreerde draaifunctie. ‘Het grootste voordeel is dat ik nu altijd de juiste hoogte van het bakmes op de terminal in beeld heb. Voordat ik de rotatie in beeld had, kon ik de draaifunctie niet optimaal gebruiken als ik met een 3D-model werkte. Intuïtief draai je de bak toch vaak iets tijdens het werk en dan had ik voorheen niet meer de juiste hoogte. Als je dan een positie in wilt meten, ga je de mist in.’ Hij roemt ook het gebruiksgemak en het in beeld hebben van de middenstand. ‘Vanuit ervaring weet je wel wat die middenstand ongeveer is, maar nu zie ik hem exact in beeld op de terminal.’


‘Met de rupsgraver werken we taluds gewoon al rijdend af als ware het een mobiele graafmachine!’


Meer werk in minder tijd
Zo overtuigd Peter van Schaik is van de meerwaarde van een draaikantelstuk, zo is hij dat ook van de meerwaarde van de rotatiesensor. ‘Wij doen veel in de dijkverzwaring, taludafwerking en wegenbouw. Daar volgt na het profileren normaal gesproken nog een nabewerking, bijvoorbeeld met een trekker met kilverbak. Dat hoeft nu niet meer, want met de graafmachine werk je alles in één keer op de juiste hoogte af. Met de rupsgraver werken we taluds gewoon al rijdend af als ware het een mobiele graafmachine!’
Van Schaik roemt niet alleen de multifunctionaliteit van het draaikantelstuk, maar vooral ook de voordelen van de gps-besturing:
veel (extra) gebruiksgemak;
altijd de juiste hoogte in beeld, je zit nooit (onbedoeld) mis;
bij werken onder water altijd de positie van het draaikantelstuk in beeld;
het werk gaat in één keer goed en dus meer werk in minder tijd.

‘De tijdsdruk neemt op veel projecten en werken toe en dan is er geen ruimte voor fouten of onzuiver werk. Bovendien is het werk sneller af en draai je minder uren. Dat werkt door in het brandstofverbruik, de slijtage en het onderhoud. En ik weet zeker dat ik nu klussen krijg die ik zonder rotatiesensor op het draaikantelstuk niet gekregen had.’

Vanaf € 2.000,-
Het Engcon ePS-systeem is af fabriek leverbaar op alle 2e generatie Engcon draaikantelstukken vanaf het type EC209. Verachtert rekent hiervoor een meerprijs van € 2.000,-. Diezelfde meerprijs is ook van toepassing op nalevering voor reeds in gebruik zijnde draaikantelstukken. Daarbij is meestal wel een modificatie vereist. Eventuele bijkomende kosten zijn er voor montagewerkzaamheden en/of aanpassing van de software door Trimble-importeur Sitech. Het Engcon ePS-systeem is eveneens compatible met gps-besturingen van Leica, Topcon en MOBA. Verachtert heeft inmiddels zes systemen verkocht en verwacht er dit jaar aanzienlijk meer te verkopen.

Reageer op dit artikel