nieuws

Bobcat T870 met torsievering en meer hefvermogen

Materieel

Bobcat heeft een nieuwe versie van de T870 compacte rupslader geïntroduceerd. Het topmodel uit het assortiment kreeg een nieuw onderstel met torsievering. Ook zijn andere, nieuwe features aanwezig waardoor deze rupslader, zo zegt Bobcat, betere prestaties levert dan alle andere machines op de markt.

Bobcat T870 met torsievering en meer hefvermogen

De nieuwe Bobcat T870 met torsievering heeft een 10% groter hefvermogen dan het vorige model met rolophanging. Het nieuwe model T870 is leverbaar met een groot aantal standaard en optionele features. Ook zijn diverse configuraties mogelijk om aan de emissie- en specificatie-eisen van alle markten in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Rusland en het GOS te voldoen.

De nieuwe T870 biedt een meer comfortabele en ontspannen omgeving in de cabine, zegt Bobcat. ‘De torsievering verbetert niet alleen de rijkwaliteit, maar absorbeert ook spanningen en trillingen die tijdens het werk optreden. Het resultaat is minder slijtage en een langere levensduur van de machinecomponenten.’

Torsievering met 5 koppelingen

De nieuwe T870 met torsievering heeft een 10% groter hefvermogen dan het vorige model met rolophanging.

De nieuwe T870 met torsievering heeft een 10% groter hefvermogen dan het vorige model met rolophanging.

De torsievering met 5 koppelingen minimaliseert schudden wanneer een lading hoog wordt getild, of bij het uitvoeren van nivelleringswerkzaamheden. Een extra koppeling op de achteras stabiliseert het systeem om schudden of stuiteren te verminderen en om de productiviteit te verhogen.

De vijfde koppeling werkt als een onafhankelijke vering. Hij verhoogt het rijcomfort en verlaagd het schudeffect. ‘Met deze uitrusting voelt de compacte Bobcat T870 rupslader nog stabieler en steviger aan’, aldus de fabrikant.

Voorste loopwielen met dubbele flenzen

Extra comfort komt ook van voorste loopwielen met dubbele flenzen, die op rubberen rupsbanen rollen. De rollen en het voorste loopwiel met dubbele flenzen rijden op rubber om de trillingen te dempen. Ze zijn ook breder, voor een groter contactoppervlak met de rupsen. De grotere omtrek van het achterste loopwiel biedt per rotatie een groter oppervlak en minder slijtage.

Het grotere achterste loopwiel is binnen het onderstelsysteem verder naar achteren geplaatst. Dat levert meer neerwaartse druk op de snijrand van de bak of aanbouwdeel op. De grotere diameter van het achterste loopwiel zorgt voor optimaal contact met de rupsband. Zo blijft de rupsband op spanning en ontspoort hij niet.

Specificaties
Bobcat T870

  • Nominaal laadvermogen (ISO 14397-1): 1726 kg
  • Kieplast (ISO 14397-1): 4931 kg
  • Bedrijfsgewicht: 5863 kg
  • Hefpad: verticaal
  • Bodemvrijheid: 249 mm
  • Hoogte met cabine: 2123 mm
  • Breedte over de rupsbanden: 2103 mm
  • Lengte grondcontact: 1783 mm

Het grotere achterste loopwiel rijdt ook eenvoudig over voorwerpen bij achteruitrijden. Dat is weer ideaal bij werken in bossen of werkzaamheden in omgevingen met veel afval. Deze rollen zijn breder voor maximaal contact met de rupsbanden, om slijtage te minimaliseren en voor een soepeler rijgedrag. Langere rupsen zorgen voor een hogere flotatie en een lagere gronddruk.

Rupsspanning automatisch afstellen

Door de automatische afstelling van de rupsspanning hebben de rupsen altijd de juiste spanning. Handmatig afstellen hoeft niet meer, dat scheelt tijd en het voorkomt dat de rupsen eraf lopen. Gesmede stalen loopwielen geleiden de rupsband rond de uiteinden van het onderstel geleiden. De massief stalen loopwielen kunnen volgens Bobcat tegen de zwaarste omstandigheden. Hydraulische slangen zijn netjes in het onderstel geleid en beschermd.

Het onafhankelijke assysteem bestaat uit een binnenste staaf met vier rubberen banden er omheen. De binnenste staaf is hittebehandeld voor maximale sterkte, wat zich vertaalt in een langere levensduur en meer nuttige werktijd. Onderstelbussen en afdichtingen zijn van hoogwaardig staal gemaakt voor een maximale duurzaamheid. Vijf gemakkelijk bereikbare smeernippels vereenvoudigen het smeren op regelmatige basis. Bovendien zijn deze verzonken voor bescherming tegen voorwerpen en afval op het werkterrein.

Eenvoudig reinigen

Door het open ontwerp zijn ze eenvoudig te reinigen. Een horizontaal gemonteerde hydraulische cilinder voor de rupsbandspanning zorgt voor meer ruimte tussen het onderstel en de rupsband, en dus eenvoudig onderhoud. Het onderstel loopt aan beide kanten af om materiaal zoals zand, vuil, modder en afval beter af te laten glijden dan bij het vorige ontwerp. Daarnaast zorgen verhoogde uitsnijdingen tussen de rollen voor eenvoudigere reiniging. Een nieuwe reinigingsopening tussen de rollen biedt meer ruimte om modder, vuil en afval van het onderstel te verwijderen.

Een gegoten bevestiging van voorste roller en loopwiel, die bij duwen en heffen het zwaarst worden belast, zorgt voor een betere duurzaamheid en betrouwbaarheid. ‘Terwijl andere fabrikanten op gelaagd, gelast staal vertrouwen, hebben onze onderstellen een massieve, gietstalen voorrol en loopwielbevestiging. Dit elimineert lasnaden en verdeelt de belasting over één enkel naadloos stuk dat in extra metaal voorziet en versterking biedt op precies die plekken waar dit het meest nodig is’, claimt de fabrikant.

Motor betrouwbaarder dan ooit

De T870 lader is geschikt voor de meest krachtige Bobcat aanbouwdelen zoals zaagwielen om geulen voor kabels of buizen te maken

De T870 lader is geschikt voor de meest krachtige Bobcat aanbouwdelen zoals zaagwielen om geulen voor kabels of buizen te maken.

De nieuwe motor is, zo claimt Bobcat, betrouwbaarder dan ooit: ‘De levensduur van de buitenste lagers is drastisch toegenomen dankzij continue smering met de olie van het hydraulische systeem. De diameter van de drijfas in de versnellingsbak is bovendien 15% groter dan voorheen. Het buitenste reservoir in de nieuwe aandrijfmotor is nu eenvoudiger te spoelen en te vullen. Dit dankzij twee aanvullende servicepoorten die bereikbaar zijn zonder de rupsband of tand te verwijderen’.

De Bobcat T870 lader is geschikt voor aanbouwdelen zoals zaagwielen om geulen voor kabels of buizen te maken (onder meer het WS32 zaagwiel dat tot 80cm diep gaat), en een bosmaaier. De machine is te gebruiken voor aanleggen van taluds, egaliseren, heffen, schaven, groenonderhoud, graven van geulen, verhuur, bouw en sloopwerken.

Foto's

Reageer op dit artikel