nieuws

Engcon verbetert automatische koppeling voor hydraulische werktuigen

Materieel

Engcon heeft zijn volledig hydraulische EC-Oil oplossing (die een veilige automatische koppeling van hydraulische werktuigen vanuit de bestuurdersstoel mogelijk maakt) vernieuwd. De grootste ontwikkeling is een geheel nieuw ontworpen elektrische connector met grotere contactvlakken, die bovendien is verplaatst naar de bovenkant van het EC-Oil blok om een betere bescherming te bieden tegen olie en vuil.

Engcon verbetert automatische koppeling voor hydraulische werktuigen

De door Engcon vernieuwde elektrische aansluiting van EC-Oil heeft 12 robuuste pinnen in twee rijen van 6, waardoor deze duurzamer is dan zijn voorganger. De EC-Oil oplossing werd rigoureus getest tijdens de winter van 2016/2017. Engcon stelde hem op de proef met zo’n 100.000 aansluitingen onder diverse omstandigheden, denk daarbij aan invloed van vuil, zout water en sneeuw.

‘De testresultaten waren allemaal zeer positief en tonen aan dat deze verbeterde EC-Oil zeer zware werkomstandigheden aan kan’, aldus John Lundqvist, Test Manager bij de R&D-afdeling van Engcon in Strömsund, Zweden.

Unieke wigvorm geeft maximaal contact

Engcon EC-OilLundqvist zegt dat elke pin in de stekker wigvormig is en tijdens het aansluiten ongeveer 20 mm in de verende contrastekker van de aansluiting wordt gestoken. ‘Dit heeft een reinigend effect met maximaal contact in iedere positie, wat het risico vermindert dat de graafmachine het elektrisch contact met de tiltrotator verliest.’

‘We willen daarnaast ook benadrukken hoe robuust EC-Oil’s hydraulische aansluitingen zijn’, aldus Lundqvist. Elk bewegend (zowel mannelijk als vrouwelijk) onderdeel van de hydraulische aansluiting bevat een o-ring bevat die eenvoudig te bereiken is, wat het onderhoud gemakkelijk maakt. Dit is tevens de enige o-ring in de herontworpen EC-Oil blokken. Ze zijn vormgegeven met de gebruiker in gedachten. Dat blijkt ook uit de vlakke voorzijde van de aansluitingen die het reinigen eenvoudiger maken. ‘Het eenvoudige, robuuste ontwerp maakt dat de EC-Oil oplossing het meeste waar voor je geld levert op het gebied van volledig hydraulische koppelingen’, zegt Lundqvist.

Lancering op Plantworx in juni 2017

Engcon zal de nieuwe EC-Oil demonstreren tijdens de Plantworx show in het Verenigd Koninkrijk (6 t/m 8 juni). De vernieuwde oplossing wordt geleverd met de Q-Safe snelkoppeling in de maten QS45 t/m QS80 voor graafmachines van 6 tot 33 ton. De QS60 wordt als eerste ge-upgrade. Initiële leveringen hiervan worden medio juni 2017 verwacht. De overige maten worden gedurende de zomer en herfst van 2017 geïntroduceerd.

Reageer op dit artikel