nieuws

Stagnatie treft bouw grote winkelcentra

Geen categorie

Waar een jaar geleden de bouw van keukenzaken, tuinwinkels en bouwmarkten nog een explosieve groei kende, zijn die bouwprojecten nu vrijwel stil komen te liggen. Dat komt naar voren uit een inventarisatie van onderzoeksbureau Locatus, op verzoek van het Algemeen Dagblad.

Stagnatie treft bouw grote winkelcentra

De afgelopen jaren schoten de ‘Ikea’s en Hornbach’s’ buiten de stadscentra als paddenstoelen uit de grond, aldus directeur Gerard Zandbergen van Locatus. Het totale winkelvloeroppervlak steeg van 16 miljoen vierkante meter in 1996 naar bijna 29 miljoen vierkante meter nu. Begin 2009 stond de teller op 28,6 miljoen en eind juni is die nauwelijks hoger, op 28,7 miljoen vierkante meter.

“Na de zomer, als veel winkeliers met een paar slechte kwartalen achter elkaar zijn geconfronteerd, zal de leegstand sneller toenemen. Vooral de kleine zelfstandige zal er tussenuit vallen. En andere ondernemers staan niet in de rij om een leeg winkelpand op te vullen”, aldus Zandbergen. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel bevestigt dat de recessie een rampzalige uitwerking heeft op de uitbreiding van het winkelgebied.

Bron: Algemeen Dagblad

Reageer op dit artikel