nieuws

Renault Trucks helpt sneller te reageren bij gevaar

Geen categorie

Renault Trucks heeft zich altijd al voor verkeersveiligheid ingezet en biedt zijn klanten nu een systeem voor veilig rijden aan. Met behulp van één systeem wordt de bestuurder voortaan gewaarschuwd wanneer hij onverwacht van rijstrook verandert, zich niet aan de minimale rijafstand houdt of het risico loopt op een aanrijding.

Renault Trucks helpt sneller te reageren bij gevaar

Om een mogelijke aanrijding te voorkomen, analyseert de FCW (Forward Collision Warning) de afstand met de voorligger, de snelheid en de vertraging van de verschillende voertuigen en waarschuwt het systeem de bestuurder 2,7 seconden vóór de mogelijke aanrijding. Die tijd heeft de bestuurder nodig om te reageren en een ongeval te vermijden. De functie treedt in werking vanaf 30 km/h en blijft bij vertraging actief tot en met 5 km/h.

Bij een verkeerde positie op de weg of een onverwachte verandering van rijstrook zonder de richtingaanwijzer te gebruiken, waarschuwt de LDW (Lane Departure Warning) de bestuurder een halve seconde voordat het voertuig de wegmarkering overschrijdt. Dankzij dit systeem verbetert de bestuurder zijn positie op de weg en het verplicht hem om automatisch zijn richtingaanwijzer te gebruiken. Vooral bij slecht zicht kan dat bijzonder nuttig zijn. In de bochten hanteert de LDW een foutmarge om de bestuurder niet onnodig te moeten waarschuwen.

Tot slot berekent de HMW (Headway Monitoring & Warning) onophoudelijk het verschil in seconden tussen de twee voertuigen en het waarschuwt de bestuurder wanneer die niet voldoende afstand houdt met zijn voorganger. Die functie wordt geactiveerd vanaf 40 km/h, maar kan door de bestuurder worden ingesteld. Zo kiest hij zelf vanaf wanneer de waarschuwing mag worden ingeschakeld.

Deze drie opties zijn bijeengebracht in één systeem dat op het dashboard wordt geplaatst en rechtstreeks met de luidsprekers en een op de voorruit gekleefde sensor wordt verbonden. Dit zeer gebruiksvriendelijke systeem geeft gedetailleerd en grafisch de bovengenoemde geluidswaarschuwingen weer. Het systeem is voortaan beschikbaar op de Premium Route en wordt in het najaar van 2009 ook op de Magnum aangeboden.

Informatie: www.renault-trucks.com

Reageer op dit artikel