nieuws

Nieuw: opvouwbare container

Geen categorie

Deze week werd het eerste prototype van de Cargoshell – een opvouwbare container – gepresenteerd in Rotterdam. Uitvinder is de Rotterdamse ondernemer René Giesbers. Het prototype is uitgewerkt door Poly Products uit Werkendam.

Nieuw: opvouwbare container

Volgens verkoper en technisch adviseur Jeroen van der Vlis van Poly Products is er een jaar over de ontwikkeling van de uit composiet vervaardigde container gedaan: “Composiet is een vezelversterkte kunststof. Het is een duurzaam materieel. Bij de productie komt geen CO² vrij. Qua materiaal is het goedkoper dan staal.”

Interessanter voor de vervoerders is dat de container 500 kilo minder weegt dan de metalen zeecontainer: 2300 versus 1800 kilo. En hij is bovendien opvouwbaar. “Veertig procent van de containers die worden vervoerd zijn leeg. Door ze op te vouwen bespaar je een hoop ruimte en gewicht. Op de plek van een gewone container kunnen er nu vier gevouwen op elkaar worden gestapeld”, aldus Van der Vlis.

Hoe groot de besparingen zijn bij massagebruik door industrie en vervoerders, weet Van der Vlis niet, maar ‘er zullen voor de scheepvaart en vervoerders zeker interessante berekeningen uitrollen’.

Wanneer de opvouwbare zeecontainer in productie komt, weet Van der Vlis evenmin. “Het is een statement naar de buitenwereld; het idee moet nog verder worden uitontwikkeld. We hopen dat de industrie erop inspeelt. Zelf kunnen we er geen 100.000 maken. Wel zijn er al plannen voor een volgend prototype. Eerst zullen we moeten komen tot een efficiënt productieproces.”

Bron: BN / De Stem

Reageer op dit artikel