nieuws

Fyra verbindt vier grote steden

Geen categorie

Fyra. Zo heet de hogesnelheidstrein die vanaf eind volgend jaar tussen Amsterdam en Brussel gaat rijden. Op 1uur en 46minuten zullen reizigers op hun bestemming zijn.

Fyra verbindt vier grote steden

Fyra betekent ‘vier’ in het Zweeds. Het tracé verbindt namelijk de vier grootste steden van Nederland en België met elkaar: Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en Brussel. Daarnaast moest het een krachtige korte naam zijn die in de verschillende talen uit te spreken valt.

Fyra is een samenwerkingsproject tussen Hispeed, een consortium van de Nederlandse Spoorwegen NS en de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM, en het Belgische railtransportbedrijf NMBS. De hogesnelheidstrein zal eind 2010 zestien keer per dag tussen Amsterdam en Brussel rijden. Er worden negentien treinstellen ingezet. Zestien daarvan zijn eigendom van Hispeed, drie stellen zijn van de NMBS. De trein die gisteren in Amsterdam werd voorgesteld (foto), is een prototype gebouwd door de Italiaanse constructeur AnsaldoBreda.

Hoewel de spoorinfrastructuur zowel in België als in Nederland volledig opgeleverd is, kan de Fyra nog niet worden ingezet. Eerst moet het veiligheidssysteem van de Fyra – het Europese ERMTS – worden getest. Door het systeem zullen trein en infrastructuur met elkaar kunnen communiceren.

De komende weken zullen er testritten op het hele traject worden uitgevoerd. Als die ritten positief zijn, zal AnsaldoBreda de bestelling uitvoeren. Vanaf de tweede helft van 2010 worden de treinen afgeleverd; eind volgend jaar kunnen de treinen commercieel worden ingezet. Normaal gezien moest het hele project al in april 2007 klaar zijn.

Fyra zal overigens niet de enige hogesnelheidstrein op het traject zijn. Vanaf december zal de Thalys zes keer per dag vanuit Parijs rijden, zij het eerst met een lagere snelheid van 160 kilometer per uur en pas in een latere fase met de beoogde snelheid. Thalys is een joint venture tussen de Belgische, Franse en Duitse spoorwegen.

Bron: De Standaard – Foto: ANP / Ade Johnson.

Reageer op dit artikel