nieuws

Woningverkoop neemt fors af

Geen categorie

De woningverkoop is in de eerste vijf maanden van dit jaar gedaald tot 47.566. In dezelfde periode 2008 gingen nog 73.316 woningen van de hand. Volgens het Kadaster stagneert de verkoop het sterkst in de provincie Utrecht.

Woningverkoop neemt fors af

Hoewel van april op mei sprake was van een groei van 5,6% ten opzichte van een jaar eerder, viel een derde van de vraag weg. In mei wisselden 1.233 woningen in Utrecht van eigenaar, waarvan 52 vrijstaande. Dit meldt MKBnet naar aanleiding van een bericht in Cobouw.

Landelijk nam de verkoop van woningen ten opzichte van 2008 af met 19% tot 32,4%. In Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel beperkte de daling zich tot een vijfde. In de overige provincies nam het aantal verkopen met minimaal 25% af. Van april op mei was in acht provincies weer sprake van een stijging, hoewel deze wel beperkt bleef tot enkele procenten. In Overijssel was de toename met 10% het hoogst, terwijl in Flevoland en Zeeland de vraag in mei juist nogmaals met circa 10% terugviel.
De gemiddelde koopsom voor woningen nam van april op mei met 0,8% af tot 252.098 euro. De waardevermindering per mei 2008 komt uit op 6,2%. Twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen daalden het hardst in waarde, met 8,7% respectievelijk 6,2%.

Foto: ANP / Vincent Jannink

Reageer op dit artikel