nieuws

Viano 4Matic wint klassementsstrijd bij vrouwenrally

Geen categorie

Het was een perfecte première: de Mercedes-Benz Viano deed voor de eerste keer mee aan een rally en sleepte prompt de eerste plaats in de wacht in de ‘SUV’-categorie. De grotendeels standaard uitgevoerde Viano werd bestuurd door de Ierse Jeanette James en de Française Anne-Marie Ortola.

Viano 4Matic wint klassementsstrijd bij vrouwenrally

Tijdens de negentiende editie van de ‘Rallye des Gazelles’, de enige vrouwenrally ter wereld, reden in totaal 119 internationale teams door de Marokkaanse woestijn. De start vond plaats in de koningsstad Meknes en eindigde in Essaouria aan de Atlantische kust. De route werd afgelegd in negen competitiedagen en bestond uit een proloog en zes etappes, waaronder twee tweedaagse marathonetappes.
Iedere morgen werd om 06.00 uur het startsein gegeven voor een rit van minimaal elf uur, waarin tot acht checkpoints moesten worden aangedaan.

De rallyrijdsters van de Mercedes-Benz Viano kregen naast de klassementsprijs ook een speciale vermelding voor nieuwkomers. Aan de standaarduitvoering van de Viano werden als extra’s alleen een veiligheidskooi voor de inzittenden, speciale racestoelen en zespuntsgordels toegevoegd.

Omvangrijke veiligheidsuitrusting
Het elektronische stabiliteitsprogramma ESP, de stevige schijfremmen rondom, het anti-blokkeersysteem ABS, de elektronische remkrachtverdeling EBV, het anti-slipregelsysteem ASR en de hydraulische remassistent BAS zijn net zozeer verplicht als de airbag voor bestuurder en bijrijder. Op verzoek zijn thorax-sidebags (standaard op de Viano Ambiente) en window bags leverbaar. Het adaptieve remlicht vormt een extra toevoeging op de toch al uitgebreide veiligheidsuitrusting.

CDI-dieselmotoren
De V6 dieselmotor met een cilinderinhoud van 2.987 kubieke centimeter presteert uitstekend dankzij zijn vermogen van 150 kW (204 pk) en zijn maximale koppel van 440 Nm bij 1.800/min.-2.400/min.

Permanente vierwielaandrijving
De Viano beschikt dankzij zijn achterasaandrijving van huis uit al over een goede tractie en dit geldt ook in beladen toestand. Voor het zware werk is hij met vierwielaandrijving leverbaar. In de Viano 4Matic wordt de aandrijfkracht onder normale rij-omstandigheden en op een ondergrond met goede grip overgedragen in een verhouding van 35:36 op voor- en achteras.
Wat de Viano 4MATIC zo bijzonder maakt is dat hij geen mechanische differentieelblokkering heeft. In plaats daarvan werkt de “all wheel drive” met het elektronische tractiesysteem 4ETS, dat zich reeds prima heeft bewezen in de Mercedes-Benz M-Klasse. Wanneer een of meer wielen op gladde ondergrond grip verliezen, remt 4ETS de doorslippende wielen automatisch met korte rembewegingen af, waardoor het gelijkmatige aandrijfmoment op de wielen met een goede tractie wordt verhoogd. 4ETS gebruikt hiervoor de ABS-wielsensoren.

Reageer op dit artikel