nieuws

Olieministers voorspellen fors stijgende brandstofprijzen

Geen categorie

De wereld kan een nieuwe olieschaarste tegemoet zien, zo voorspellen de Iraanse, Saoedische en Britse olieministers en de president van Chevron. Op een recente bijeenkomst van de OPEC-landen werden zelfs prijsstijgingen voorspeld die in de buurt kwamen van de 147 dollar per vat.

Olieministers voorspellen fors stijgende brandstofprijzen

Desondanks voorspelt het International Energy Agency dat de wereldwijde consumptie dit jaar nog met 3% zal dalen. Oliemaatschappijen hebben dan ook te maken met te grote voorraden en sommige slaan de ruwe olie al op in tankers voor de kust.

De OPEC-landen hebben sinds september 2008 drie maal een productiestop ingesteld. Toch is de prijs van olie onmiskenbaar aan het stijgen; sinds februari is de prijs met 75% gestegen. De structurele schaarste aan olie is namelijk onveranderd: oude olievelden raken uitgeput, nieuwe zijn niet alleen kleiner, maar ook moeilijker bereikbaar en veel duurder in exploitatie. Tegelijkertijd is er een tekort aan geschoolde arbeidskrachten en goed materieel.

Bovendien laten nationalistische staten geen buitenlandse partijen toe op hun markt en houden ze de olie voor zichzelf.

Zodra de wereldeconomie weer begint te draaien, zal er weer een schaarste ontstaan en zullen de prijzen weer de hoogte in schieten.

Reageer op dit artikel