nieuws

LTO Nederland is voorstander rijbewijs voor trekkers

Geen categorie

De roep om snelle invoering van een rijbewijs voor tractoren groeit na twee dodelijke ongevallen in de afgelopen maand. In het Limburgse Beesel kwam woensdag een 11-jarige jongen om het leven, nadat de tractor, bestuurd door een 10-jarig vriendje, in een sloot reed. De jongens trokken paaltjes uit de grond en de ouders van de 10-jarige jongen wisten daarvan. Vorige maand overleed een 17-jarige jongen in Hank nadat de tractor in een schuur kantelde.

LTO Nederland is voorstander rijbewijs voor trekkers

,,Dramatisch, maar helaas gebeuren dit soort ongelukken nog,” zegt Jack Luiten van de Land- en Tuinbouworganisatie LTO Nederland. ,,Er zijn geen regels voor het gebruik van landbouwwerktuigen op het eigen bedrijf. Het is wel de verantwoordelijkheid van de ouders.”

LTO Nederland is voorstander van een trekkerrijbewijs voor jongeren vanaf 16 jaar. Onlangs werden hierover voorstellen gestuurd naar het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Daarbij zou er een, vooralsnog vrijwillig, kenteken voor het snellere landbouwverkeer moeten komen. ,,Het land- en tuinbouwverkeer is een volwaardig onderdeel van het verkeer op de openbare weg geworden,” zegt Jack Luiten.

Minister Eurlings (Verkeer) komt binnen twee maanden, op verzoek van de Tweede Kamer, met voorstellen tot verbetering van de veiligheid van landbouwtrekkers. Hij voelt weinig voor een kentekenplicht en een rijbewijs. Kosten en administratieve verplichtingen zijn volgens tegenstander CDA doorslaggevend. PvdA, ChristenUnie en VVD zijn voorstander van een trekkerrijbewijs voor de openbare weg.

,,We stellen dit in september bij het overleg met de minister wederom aan de orde,” zegt Lia Roefs (PvdA). ,,Als ik hoor over dat verschrikkelijke ongeluk in Limburg, dan denk ik ‘ had ik maar wat meer haast gemaakt’. Maar de Kamer heeft een motie over de invoering van de kentekenplicht vorig jaar nog weggestemd.”

Bron: Algemeen Dagblad

Reageer op dit artikel