nieuws

Helft bedrijven werkt gevaarlijk met heftrucks

Geen categorie

Bij ruim de helft van de bedrijven waar heftrucks rondrijden, wordt onveilig met de transportmiddelen gewerkt. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde tussenstand van een grootschalige controle door de Arbeidsinspectie, die in februari was aangekondigd.

Helft bedrijven werkt gevaarlijk met heftrucks

De controleactie was ingezet, omdat volgens de Arbeidsinspectie de afgelopen tijd te veel ongelukken gebeurden met heftrucks in magazijnen; bij handels- en transportbedrijven. Gemiddeld vallen bij het werken met heftrucks vijf doden per jaar en komen 1700 slachtoffers op de spoedeisende hulp terecht.

Uit de tussenstand van de controles bij bijna vierhonderd bedrijven blijkt dat de inspectiedienst in 56 procent van de gevallen in actie moest komen. Vaak is er een groot risico op een aanrijding, omdat werkgevers bij de inrichting van een magazijn geen aparte routes voor heftrucks, voetgangers of ander verkeer maken. In een derde deel van de gevallen worden voetgangers aangereden.

(Lees verder onder de foto)

Tijdens een congres in Amsterdam woensdag moeten bedrijven beter bewust worden gemaakt van de risico’s met heftrucks op de werkvloer. Stichting Consument en Veiligheid organiseert het congres ‘Veilig werken met heftrucks’ in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waar de Arbeidsinspectie onder valt.

Reactie EVO
Volgens ondernemersorganisatie EVO constateert de Arbeidsinspectie terecht dat er ruimte voor verbetering is: “Ongevallen met heftrucks zitten in de top-4 van oorzaken op de werkvloer. De belangrijkste oorzaken lijken te zitten in onvoldoende scholing van werknemers en onoverzichtelijke inrichting van magazijnen.”

EVO stelt dat bedrijven veelal beginnen met een klein magazijn, en stap voor stap de oppervlakte uitbreiden. Het gevaar daarvan is dat bedrijven vergeten een goed plan te maken voor de routes van heftrucks. Ook komt het voor dat bijvoorbeeld kantoorpersoneel onvoldoende beseft wat de risico´s zijn van het lopen door magazijnen. Ook een beter samenspel tussen chauffeurs en overige personeelsleden verkleint de risico´s op ongelukken.

Volgens EVO is het van belang dat de werkgever medewerkers die met de heftruck werken, regelmatig laat nascholen. Voordeel daarvan is bovendien dat verzekeraars vaak een lagere premie in rekening brengen wanneer chauffeurs een heftruckcertificaat hebben. Daarnaast moeten bedrijven niet alleen naar de bestuurder van de heftruck kijken, maar ook in kaart brengen hoe het magazijn is ingericht. “Een overzichtelijke werkplek verkleint het risico van ongelukken drastisch”, aldus EVO.

Reageer op dit artikel