nieuws

Zeven nieuwe Etec’s voor HVC

Geen categorie

Via een Europese aanbesteding heeft Anema & Zn Machinehandel uit Arum zeven nieuwe Etec 815-II mobiele graafmachines verkocht aan de Huisvuil Centrale (HVC) in Alkmaar. De machines zijn naar wens van HVC aangepast. Veiligheid heeft daarbij veel aandacht gekregen.

Zeven nieuwe Etec’s voor HVC

HVC is een eigentijds en innovatief afvalenergiebedrijf, eigendom van 55 gemeenten in Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Friesland. De missie van HVC is vanuit een milieuverantwoord afvalbeheer een bijdrage te leveren aan een duurzame leefomgeving. Om dit zo goed mogelijk te doen, wordt er gestreefd naar een maximale grip op de afvalstromen.
Hiervoor is er voor de diverse afvalbrengstations in Middenmeer, Enkhuizen, Hoorn, Obdam, Schagen, Lelystad en Velsen een nieuwe mobiele kraan aangeschaft. De machines worden gebruikt om het afval, dat door particulieren in de open containers op de diverse afvalbrengstations van HVCinzameling wordt gestort, compacter te maken.

Verlengde gieken
De machines zijn naar wens van HVCinzameling aangepast. Zo zijn de gieken verlengd om hiermee voldoende reikwijdte te hebben in de 40m3 containers. Er is veel aandacht besteed aan de veiligheid. De machines zijn voorzien van een cabine die in hoogte hydraulisch verstelbaar is, zodat de machinist zijn werk in alle omstandigheden goed kan overzien. Bovendien hebben de machines twee extra camera’s voor een optimaal zicht, ook tijdens het achteruitrijden.

De Etec’s hebben een 6-cilinder Euro Tier III motoren, afgevuld met een biologische hydrauliek olie, voorzien van een roetfilter en een automatische motorstop. Dit betekent dat wanneer de machinist de cabine verlaat de machine automatisch uitgaat na 10 minuten. Verder zijn de machines uitgevoerd met een automatisch centraal vetsmeersysteem van Groeneveld en een overdruksysteem op de cabine van Bro-air. De extra werklampen en camera’s worden afgeschermd met speciale robuuste beschermkappen. De machines zijn uitgevoerd met een waarschuwingssysteem die de machinist informeert bij het overschrijden van de onderhoudstermijn. Er is een onderhoudscontract afgesloten met een looptijd van vijf jaar. De machines rijden op massieve rubberbanden en zijn afgeleverd met een sorteergrijper van Zijtveld.

Voor de aflevering van de Etec’s hebben de 25 machinisten van de diverse afvalbrengstations een trainings- en instructiedag gehad bij Anema in Arum.

Reageer op dit artikel