nieuws

ReinigingsDemoDagen opnieuw groot succes

Geen categorie

Een stevige wind blies op de eerste dag van de ReinigingsDemoDagen 2009 het wegdek schoon waarop veeg- en vuilniswagens juist graag hun kunsten vertonen. De vakbeurs vond plaats van 12 tot en met 14 mei op het RDW-testcentrum in Lelystad en werd georganiseerd door de sectie Reinigingsvoertuigen van Afdeling Speciale Voertuigen van RAI Vereniging. Deze beurs, die zich richt op de reinigings- en afvalbranche, trok maar liefst 4.000 bezoekers, dat is bijna 18% meer dan de vorige editie in 2007.

ReinigingsDemoDagen opnieuw groot succes

Geheel in teken van het thema CleanDrive had Scania een ethanol trekker van de firma Rotra uit Doesburg op de stand. Het voertuig voldoet aan de strenge EEV emissienorm waarbij de ethanolmotor vergeleken met een reguliere dieselmotor meer dan 90% minder CO2-uitstoot en daarom sterk bijdraagt aan het verminderen van het broeikaseffect.

Daarnaast hadden bezoekers de mogelijkheid om mee te rijden met de nieuwe motorwagen-wipkar combi van de Scania Driver Training. Deze combinatie werd door de bezoekers als opvallend stil ervaren en het was een unieke ervaring om met deze R440 Topline door de kombaan te rijden. Bij de Scania Driver Training ligt de nadruk op veilig, anticiperend rijden en voertuigbeheersing, waarbij een brandstofbesparing van gemiddeld 10% wordt behaald. Dit geheel in lijn met Het Nieuwe Rijden.

ROVA (afvaladvies-, regie- en verwijderingsorganisatie van tientallen gemeenten) informeerde de bezoekers over de toepassing van GFT-gas als brandstof voor huisvuilwagens. Hun verwerkingsinstallatie in Zwolle wint gas uit 30.000 ton GFT-afval, dat onder meer wordt geleverd aan Gasunie. Twee Mercedes-Benz Econic huisvuilwagens rijden inmiddels bij wijze van proef op GFT-gas. Het ontbreken van het dieselgeluid vergt de meeste gewenning; de chauffeurs blijken bovendien extra zuinig op de hen toevertrouwde wagens. De actieradius is voldoende voor twee werkdagen van elk negen uur. Daarna worden de auto’s in een nacht volgetankt. De schonere en stillere huisvuilwagens kunnen ten opzichte van dieselmodellen bedrijfseconomisch praktisch kostenneutraal worden ingezet.

eCollect bv, een bedrijf van HVG, Roteb en Sita, introduceerde hun concept voor een serieel hybride inzamelvoertuig, een project waarvoor nog meer partners worden gezocht. Het ontwikkelt prototypes voor huisvuilwagens met onder meer elektromotoren in het chassis en zelfs in de wielen. Stichting Nederland Schoon, presenteerde het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009. Dit voorziet in slimme oplossingen die zwerfafval moeten tegengaan, zoals fietsenrekken waarin vuil niet achterblijft of die gemakkelijk zijn te reinigen. Studenten van de Technisch Universiteiten van Twente en Delft presenteerden de volledig autonome afvalrobot en de innovatieve afvalboot. Voor laatstgenoemde bestaat interesse van de gemeente Amsterdam.

Reageer op dit artikel