nieuws

Opnieuw minder nieuwe bedrijfsauto’s verkocht

Geen categorie

In het eerste kwartaal van 2009 was het aantal verkochte nieuwe bedrijfsvoertuigen 30% lager dan in hetzelfde kwartaal van 2008. De verkopen van tweedehandse bedrijfsauto’s bleven nagenoeg gelijk. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na onderzoek.

Opnieuw minder nieuwe bedrijfsauto’s verkocht

Verkochte nieuwe bedrijfsauto’s

Verkoop nieuwe bedrijfsauto’s daalt
In het eerste kwartaal van 2009 zijn bijna 25.000 nieuwe bedrijfsvoertuigen verkocht. Dat zijn er 30% minder dan in het eerste kwartaal van 2008. In het eerste kwartaal van 2008 bereikten de verkopen van nieuwe bedrijfsvoertuigen nog een piek van ruim 35.000. Dat komt onder meer door een aanpassing van een subsidieregeling voor zware bedrijfsauto’s. Hierdoor zijn veel ondernemers voor 1 april 2008 overgegaan tot de aankoop van een nieuwe vrachtauto of trekker. Verder leidden positieve economische cijfers en het grote vertrouwen van ondernemers in de economie tot versnelde vervanging en uitbreiding van het aantal bestelauto’s.

Inmiddels is het tij gekeerd. Sinds het derde kwartaal van 2008 krimpt de verkoop van nieuwe bedrijfsvoertuigen, waarbij de daling alsmaar sterker wordt. Bijna 80% van de nieuw verkochte bedrijfswagens zijn bestelauto’s. De andere twee belangrijke categorieën zijn vrachtauto’s en trekkers.

Verkochte tweedehandsbedrijfsvoertuigen

Tweedehandsverkopen stabiel
Het aantal verkochte tweedehandsbedrijfsvoertuigen bedroeg in het eerste kwartaal van 2009 ruim 54.000. Dat is ongeveer hetzelfde aantal als een jaar eerder. Bijna 90% van de tweedehandsverkopen betreft bestelauto’s.

Bron: CBS / StatLine

Reageer op dit artikel