nieuws

In 2039 zijn verkeersongelukken verleden tijd

Geen categorie

In 2039 is de vraag naar transport en vervoer sterk toegenomen. Als er gereisd wordt, is reistijd korter dankzij zelfsturende elektrische auto’s, die als een ‘autotrein’ dicht op elkaar rijden zonder de veiligheid in gevaar te brengen. Verkeersongelukken en dus ook verkeersdoden en verkeersgewonden zijn verleden tijd.

In 2039 zijn verkeersongelukken verleden tijd

Het zijn realistische scenario’s, die Siemens directeur Marco Jungbeker presenteert aan de Nederlandse overheid, vervoersbedrijven en ingenieursbureaus.

De scenario’s zijn de uitkomst van een twee jaar lange studie die Siemens wereldwijd hield. In ruim 40 grote steden werd onderzoek gedaan naar de megatrends voor de komende jaren. Daaruit blijkt onder andere dat de komende jaren een enorme trek naar de steden zal ontstaan en 40% van de economische activiteiten daar zal plaatsvinden. Als er niets wordt gedaan, zal het aantal broeikasgassen nog eens met 25% toenemen. Siemens Nederland vertaalde de trends naar de Nederlandse situatie.

Zo zal in 2039 Nederland ook vijftig Go en Flowcentres tellen, waar reizigers kunnen overstappen op tram, trein en deelauto. Het openbaar vervoer rijdt in de steden zonder dienstregeling en hoogfrequent. De reiziger bepaalt zijn vraag door een spraakgestuurde reisplanner, die is geïntegreerd in de mobiliteitspas. Treinen worden onderhouden terwijl ze rijden en storingen komen niet meer voor. Er zijn spraakgestuurde polshorloges of zonnebrillen om je te legitimeren, te telefoneren en om overal te betalen, te internetten, digitale documenten op een tafel te projecteren, een deur automatisch te openen, enzovoorts.

Siemens investeert wereldwijd jaarlijks 1 miljard euro aan onderzoek naar en ontwikkeling van oplossingen voor mobiliteitsproblemen en heeft ook de knowhow om 30 jaar vooruit te kijken. “Daarom hebben wij het afgelopen jaar intensief gewerkt aan de uitwerking van onze visie op 2039,” zegt Jungbeker. “Een visie op het totale Nederlandse mobiliteitsplaatje. Of het nu gaat over weg of spoor, havens of luchthavens, wij hebben oog en oor voor de toekomst en zitten barstensvol ideeën om Nederland attractief én mobiel te houden.”

Bron / afbeelding: Siemens

Reageer op dit artikel