nieuws

Hillen & Roossen failliet

Geen categorie

Het Amsterdamse bouwbedrijf Hillen & Roossen is failliet. De onderneming vraagt zelf voor drie onderdelen faillissement aan. De crisis, het debacle rond het Bos en Lommerplein en – volgens de bonden – mismanagement zijn de oorzaak. Het bedrijf licht vrijdagmiddag personeel en bonden in.

Hillen & Roossen failliet

Het is Hillen & Roosen niet gelukt delen van het bedrijf te verkopen of een sterke partij voor een overname te vinden. Dat was wel de voorwaarde die geldschieter Rabobank in februari stelde, toen het een noodkrediet van bijna drie miljoen euro aan het bedrijf voorschoot.

Hillen & Roosen zegt genekt te zijn door de crisis. Maar het bedrijf maakt al sinds 2006 verlies. In 2007 verloor het vrijwel al zijn eigen vermogen doordat het een groot deel van de kosten voor bouwfouten van het winkelcentrum/wooncomplex Bos en Lommerplein moest dragen. Daar zakte in juli 2006 een vrachtwagen door het parkeerdak.

Volgens Winanda Ludwig van CNV Hout & Bouw is het vooral het management geweest dat het bedrijf in moeilijkheden heeft gebracht. ”Er zijn al jaren problemen bij Hillen & Roosen, maar het bestuur communiceerde niet.”

Hillen & Roosen is niet alleen aannemer, maar ook projectontwikkelaar. Voor een groot aantal woningbouwprojecten in Amsterdam speelt het een dubbelrol. Inmiddels raakt het bedrijf waardoor het de huizen die het ontwikkelt en bouwt nauwelijks kwijt raakt.

Daarnaast moet het bedrijf flink boeten voor het in 2005, op het dieptepunt van de bouwmarkt, aannemen van grote bouwprojecten in en om Amsterdam, waarvan de materiaalkosten inmiddels flink zijn gestegen.

Het faillissement bij Hillen & Roosen, het onderhoudsbedrijf en dochter Wouters Bouw treft 220 van de 270 werknemers. Alleen de in Amstelveen gevestigde projectontwikkelingstak blijft buiten het faillissement.

Bron: Het Parool

Reageer op dit artikel