nieuws

Crisis treft bouwmaterialenvervoer

Geen categorie

Het bouwmaterialenvervoer wordt hard getroffen door de gevolgen van de kredietcrisis. Het aantal bedrijven met een personeelsoverschot is sinds januari dit jaar gestegen van 20% naar 40%. Daarnaast kampt 44% met een materiaaloverschot, tegen 34% in januari.

Crisis treft bouwmaterialenvervoer

De meeste vervoerders verwachten dat medio april de bedrijvigheid weer aantrekt. Maar dit jaar zal het vervoer anders verlopen dan normaal. Door een verheviging van de concurrentie komen de vervoertarieven onder druk te staan.

Daarnaast wordt door bouwondernemers en toevoerbedrijven flink in de kosten gesneden. Van de transporteurs die hun tarieven de laatste tijd hebben verlaagd, deed 87% dit op verzoek van de opdrachtgever. Ruim 40% van de bedrijven beschrijft de eigen financiële situatie als ‘zwak tot zeer zwak’. Bij 35% bevat de orderportefeuille voor de komende tijd ‘weinig tot zeer weinig’ opdrachten.

Volgens het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) zal de bouwproductie in 2009 afnemen met 5,5% en in 2010 met 9,0%. Dat betekent over de komende twee jaar een productieverlies van 8 miljard euro.

Bron: MKB Nederland

Reageer op dit artikel