nieuws

Bliksemactie Arbeidsinspectie in de bouw

Geen categorie

De Arbeidsinspectie heeft in april bliksemacties in de bouw gehouden en deze gaan door in de maand mei van 2009.
De inspecteurs controleren ongeveer 300 bouwplaatsen vooral op het veilig gebruik van mobiele steigers. Overtreders krijgen bij ernstig (val)gevaar direct een boete.

Bliksemactie Arbeidsinspectie in de bouw

Vallen
De bouw is koploper als het gaat om ongelukken op het werk. Vallen is één van de belangrijkste oorzaken, vaak met ernstige verwondingen tot gevolg of zelfs met dodelijke afloop. Boosdoener is vaak het verkeerd gebruik van steigers, ladders en trappen.
Tijdens de bliksemactie lette de inspectie vooral op verrijdbare steigers. Deze worden regelmatig gebruikt bij verbouwingen, renovaties of onderhoudswerk, omdat ze snel kunnen worden opgebouwd, licht van gewicht zijn en eenvoudig te verplaatsen. Juist daardoor vallen ze ook gemakkelijk om. Deskundig gebruik is essentieel: gedegen montage, stevige leuningen, een goede borging tegen wegrollen en het voorkomen van overbelasting.

Eerdere acties
Bij vergelijkbare bliksemacties in 2006 en 2008 deelde de inspectie bij elkaar zo’n 100 boetes uit voor verkeerd gebruik van steigers, ladders en trappen. In 300 gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat het werk moest worden stilgelegd.

Bron: Arbeidsinspectie

Reageer op dit artikel