nieuws

BAM ziet winst met 84% dalen

Geen categorie

De Nederlandse woningmarkt is in het eerste kwartaal van dit jaar de zwakke plek gebleken voor bouwbedrijf BAM. De verkopen van huizen die het bedrijf bouwde, daalden met ruim drie kwart, het volume van aangenomen woningbouwopdrachten halveerde.

BAM ziet winst met 84% dalen

De woningmarkten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland staan er ook slecht voor, maar het grootste bouwbedrijf van Nederland heeft daar nauwelijks last van gehad omdat de activiteiten in de landen op de “waakvlam” staan. Dat heeft bestuursvoorzitter Joop van Oosten donderdag gezegd in een toelichting op de eerstekwartaalcijfers.

Van Oosten is niet verrast door de diepte en de snelheid waarmee de Nederlandse woningmarkt is teruggevallen. “We wisten aan het begin van het jaar dat het verkopen van huizen moeilijk zou zijn.” De topman verwacht geen herstel op korte termijn, maar blijft vertrouwen hebben voor de middellange termijn van twee tot vier jaar.

Van Oosten kon niet met zekerheid zeggen of de bodem is bereikt op de Nederlandse woningmarkt. “De laatste weken ging het iets beter, maar dat heeft wellicht meer te maken met beter weer dan met het consumentenvertrouwen.”

Door de scherpe terugval in het eerste kwartaal, veroorzaakt door de economische crisis en de relatief strenge winter, verdampte de winst van BAM grotendeels. Onder de streep bleef 8,3 miljoen euro over tegen 51,6 miljoen euro een jaar eerder. Analisten rekenden op een winst van 32 miljoen euro. De omzet daalde met 5 procent tot 1,78 miljard euro, vooral door een waardedaling van het Britse pond sterling.

Analisten noemden de resultaten eensluidend ’zwak’ en ’teleurstellend’. Beleggers waren evenmin onder de indruk. Het aandeel noteerde tegen het einde van de ochtend ruim 4 procent in de min op 7 euro, terwijl de AEX-index 1 procent daalde tot 261,35 punten.

Onzekere factoren
BAM gaf geen concrete prognose voor dit jaar, vanwege onzekere factoren. “Niemand weet hoe de markt zich zal ontwikkelen, of er onderaannemers en leveranciers failliet gaan en of opdrachtgevers hun financiering rondkrijgen”, somde Van Oosten op.

Wel vertrouwt BAM erop de moeilijke marktomstandigheden het hoofd te kunnen bieden met een “stevig gevulde” orderportefeuille. Die had aan het eind van het eerste kwartaal een omvang van 12,7 miljard euro. Daarvan wordt 5,6 miljard euro nog dit jaar uitgevoerd, waarmee 90 procent van de verwachte omzet binnen is.

Bron: De Telegraaf – Foto onder: ANP / Robin Utrecht

Reageer op dit artikel