nieuws

Wereldwijde goedkeuring voor ETS trailerbesturing

Geen categorie

Steeds meer trailerbouwers en vervoerders zien de voordelen van het elektro-hydraulische stuursysteem van VSE. Het Elektronisch Trailer Stuursysteem (ETS) is al toegepast in onder andere bulkopleggers, (semi-)diepladers en tanktrailers.

Wereldwijde goedkeuring voor ETS trailerbesturing

ETS is een trailer-stuursysteem dat voldoet aan de nieuwste wereldwijde eisen voor stuurinrichtingen, ECE R79.
Cuppers Carrosserieën uit Lichtenvoorde had onlangs de primeur van een typegoedkeuring voor een ETS-gestuurde trailer. ETS van VSE is klaar voor de invoering van de Europese Typegoedkeuring (ETG), die binnen afzienbare tijd voor alle voertuigen, inclusief trailers, verplicht wordt.

Bij het ETS, afkomstig van VSE Vehicle Systems Engineering, sturen één of twee assen zonder dat een mechanische verbinding tussen kingpin en assen aanwezig is. Het chassis kan dan ook eenvoudig worden uitgevoerd, zonder draaikransen.
Door de afwezigheid van draaikransen, kabels en/of stangen kan een trailer uitzonderlijk licht worden gebouwd maar toch gestuurde assen hebben. Daarnaast kan het chassis tot 20 centimeter lager geconstrueerd worden, wat de algemene stabiliteit ten goede komt.

Wendbaar en stabiel
Bij het ETS is een sensor gemonteerd op de kingpin. Deze meet de hoekverdraaiing van de trailer ten opzichte van de trekker. Aan de hand van dit signaal stuurt de ETS elektronica een op de trailer gemonteerde hydraulische unit aan, die op zijn beurt de as(sen) door middel van een hydraulische stuurcilinder laat sturen. De ETS elektronica zorgt ervoor dat de wielverdraaiing van de trailerassen in elke situatie optimaal is. Boven 55 kilometer/uur worden de assen hydraulisch geblokkeerd. Het maakt een trailer zeer wendbaar bij lage snelheden en stabiel wanneer de snelheid hoger ligt.

Eenvoudige integratie
De integratie van het ETS systeem van VSE in een trailer is een relatief eenvoudige opdracht. De meeste vooraanstaande fabrikanten van opleggerassen ondersteunen de opbouw van de ETS stuurcilinder op hun assen. Verder is alleen de montage van een compleet voorgemonteerde kast met systeemcomponenten nodig en een extra 24 V aansluiting op de trekker. De gewenste eigenschappen van het stuursysteem worden daarna in de software geprogrammeerd, geheel afgestemd op de betreffende trailer.

Demotrailer
Samen met Kraker Trailers en Cargo Floor heeft VSE een nieuwe demotrailer (foto) in gebruik genomen. Het gaat om een nieuw type schuifvloertrailer van Kraker met een speciale heavy-duty schuifvloer van Cargo Floor. De trailer is voorzien van drie 10 tons assen in een wide spread opstelling. Voor een optimale wendbaarheid zijn de achterste twee assen fuseegestuurd door middel van ETS. Bij lage snelheid kan de trailer worden bestuurd door middel van een draadloze afstandsbediening. De trailer zal in de verhuurvloot van Xiffix Special Trailer Rent worden opgenomen.

Voor een proefrit kan contact worden opgenomen met VSE, telefoonnummer 0318-545744.

Reageer op dit artikel