nieuws

Volvo Trucks werkt nog maar één dag per week

Geen categorie

Zes dagen. Zoveel tijd zullen de arbeiders van Volvo Trucks in het Belgische Oostakker deze maand aan de band staan. En het ergste moet nog komen, in mei moeten ze maar vier dagen werken.

Volvo Trucks werkt nog maar één dag per week
Tijdelijke werkloosheid bij vrachtwagenbouwer naar ongezien hoogtepunt

“Het is hard, maar voor ons is het kiezen tussen de pest en de cholera”, zegt ACV-hoofdafgevaardigde Patrick Lenoir.

Gisteren rolden er bij Volvo Trucks nog eens vrachtwagens van de band. Logisch voor een vrachtwagenbouwer, zou je zeggen, maar de laatste maanden is dat helemaal niet het geval. Door de economische crisis is de verkoop van vrachtwagens in elkaar gestort. En als er geen verkocht worden, moeten ze ook niet gemaakt worden.

Dit jaar moesten de 1.700arbeiders van Volvo Trucks tot nog toe maar twee à drie dagen per week werken. De andere dagen waren ze economisch werkloos. “In januari en februari heeft de fabriek telkens tien dagen gedraaid, in maart was dat nog maar zeven dagen”, zegt Lenoir tegenover de Belgische krant De Standaard.

(Lees verder onder de foto)

Maar het kan nog erger. Deze maand zullen de werknemers slechts zes dagen aan de band staan en in mei nog vier. “We stappen over naar een regime van één werkdag per week. Het is dit of massale ontslagen. Wij hebben gekozen voor het stelsel van tijdelijke werkloosheid”, zegt Lenoir. In dat geval behouden de arbeiders 83% van hun nettoloon. Ze krijgen een werkloosheidsuitkering. Het bedrijf doet daar nog 13 euro per dag bovenop.

Bron: de Standaard

Reageer op dit artikel