nieuws

Viaduct door 192 wielen ingereden

Geen categorie

In Oldenzaal werd afgelopen weekend een nieuw, 1100 ton zwaar spoorwegviaduct door Mammoet-carriers op haar plaats gereden. Op vier SPMT’s – carriers met in totaal 192 wielen – werd het viaduct vanaf de bouwlocatie naast het spoor op zijn dragers geplaatst. Het spectaculaire inrijden, werd door vele honderden belangstellenden aan weerskanten van de spoorlijn Oldenzaal-Hengelo gevolgd.

Viaduct door 192 wielen ingereden

De zware Mammoet-carriers werden aangestuurd door een vrouw, de 28-jarige Ilona Torstenson (foto). Deze Zweedse begon bij Mammoet als kraanmachinist en hanteerde nu met kennelijk gemak de sticks op het kastje op haar buik om het viaductdek naar het gapende gat in het spoor te rijden. De blonde Scandinavische trok door haar vakbekwaamheid vele bewonderende blikken.

Volgens woordvoerder Inge Verschueren van ProRail werkte dit paasweekeinde alles mee. “Het weer kon niet beter maar ook de sloop van het oude noodviaduct uit 1963 en de landhoofden ging sneller dan verwacht. Evenals trouwens de heiwerkzaamheden. De palen gingen gemakkelijk de grond in”, verklaarde ze tegenover dagblad De Stentor.

De gemeente Oldenzaal betaalt ruim 7,5 miljoen euro voor het project dat zowel de viaductaanleg behelst, als de rijbaanverdubbeling van de Ossenmaatstraat-Eektestraat. De gemeente krijgt daarvan een kleine drie miljoen aan subsidies terug. Met de vervanging van het viaduct lost de gemeente een belofte aan de NS uit 1966 in. Toen namelijk zou het noodviaduct al worden vervangen maar de gemeente slaagde er telkens weer in het peperdure karwei uit te stellen.

Bron: De Stentor

Reageer op dit artikel