nieuws

Unieke horizontale boring

Geen categorie

Westpoort Warmte, een samenwerking tussen Nuon en gemeente Amsterdam, gaat in Amsterdam Nieuw West de komende jaren minimaal 15.000 woningen van duurzame stadswarmte voorzien. Deze warmte is afkomstig uit restwarmte van de Afval Energie Centrale. Met stadswarmte reduceren deze woningen gemiddeld 50% CO2-uitstoot. Om deze warmtevoorziening te realiseren zijn – na een gedegen voorbereiding – op zaterdag 28 maart de laatste twee pijpleidingen geboord.

Unieke horizontale boring

De leiding kruist een aantal belangrijke bovengrondse ‘obstakels’ zoals een weg en vaartweg, treinbanen en een natuurgebied. Dankzij een horizontaal gestuurde boring zijn deze obstakels de afgelopen weken in één keer genomen. Deze boring is zowel door de diameter van de pijpleiding als de lengte van het traject uniek. De pijpleidingen voor aanvoer en retourneren van warmte hebben een diameter van 700 millimeter, inclusief de isolatie. De totale boorlengte bedraagt 700 meter.

(Lees verder onder de foto)

Voor de pijpleiding heeft Nuon gekozen voor het systeem Staal in Staal, waarbij de stalen mediumbuis in een stalen mantelbuis is geïnstalleerd, die weer is voorzien van een zeer goede isolatie. Dit dubbelwandige systeem garandeert minimaal warmteverlies en een optimale zekerheid. Dit systeem heeft zijn betrouwbaarheid al ruimschoots in de praktijd bewezen.

De leidingen zijn geleverd door FW Fernwarme Technik, een specialist in dubbelwandige leidingsystemen. In Nederland wordt dit bedrijf vertegenwoordigd door Logstor Nederland uit Hoofddorp. Zowel de uitvoering van de boring als het samenstellen en de aanleg van de leidingen in Amsterdam Nieuw West is in handen van A.Hak Infranet uit Purmerend.

Foto: Logstor Nederland

Reageer op dit artikel