nieuws

Trimble GCS 900 biedt klantgewenste oplossingen

Geen categorie

Deze week verscheen de nieuwste nieuwsbrief van Machine Control Systems (MCS) uit Asten. Eén van de meest interessante onderwerpen betreft de inzetbaarheid van het multifunctionale Trimble GCS 3D GPS-systeem op diverse bouwmachines. Hieronder de integrale tekst uit de nieuwsbrief:

Trimble GCS 900 biedt klantgewenste oplossingen

Het GCS 900 3D GPS systeem van Trimble is niet alleen geschikt om geplaatst te worden op standaard machines zoals bulldozers, graafmachines en graders. Bestaande kits kunnen de basis zijn voor speciale toepassingen op machines aangepast aan het werk of in bredere zin zelfs machines die helemaal aansluiten op de individuele wensen van de klant.

Geautomatiseerde systemen op machines
De meeste klanten van geautomatiseerde GCS 900 systemen gebruiken deze bij inzet van grondverzetprojecten en dan met name het gebruik van GPS of totalstation toepassingen op bulldozers en graders. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk GCS 900 te installeren op een zogenaamde ‘tril ripper’ geplaatst achter een bulldozer. Deze toepassing wordt nog wel eens gebruikt bij het leggen van pijpleidingen in het buitenland. Het GCS 900 systeem wordt dan gebruikt voor controle van de richting en voor de diepte van de geul. Vervolgens wordt de sleuf verder uitgegraven door grotere grondverzetmachines. De opvolgende machines kunnen dan eenvoudig de leiding in de geul plaatsen. De bestaande Trimble techniek met de CB430 controlbox en de robuuste MS990 ontvangers is uitermate geschikt voor deze toepassing. Door deze apparatuur op de ripper te plaatsen ontstaat een oplossing die geschikt is voor het aanleggen van pijpleidingen die ook bij slechte omstandigheden prima voldoet.

(Lees verder onder de foto)

Traditionele drainagemachines kunnen de hoogteregeling van hun ploeg of kettingmachine automatiseren door gebruik te maken van het GCS 900 systeem. Dit biedt de machinist de mogelijkheid zich meer te concentreren op het recht rijden met de machine. Het GCS 900 systeem voert automatisch de diepte controle uit ten opzichte van het ontwerp wat resulteert in een snellere en nauwkeurigere werking dan de traditionele methodes.

Indicatie systemen op machines
Niet alle gebruikers vinden het een vereiste hun drainagemachines hydraulisch aan te sturen. Dit kan gebaseerd zijn op de extra installatiekosten of op andere behoeften van de gebruiker. Wanneer een klant er voor kiest op indicatie te werken kan de machinist zelf op basis van de gegevens op de CB430 controlbox en de lightbars de machine zo bedienen dat hij in de juiste richting rijdt en de gewenste diepte bereikt. Het werken op indicatie bespaart de kosten van de hydraulische opbouw. Het integreren van de hydrauliek in een onbekende machine is vaak ook geen eenvoudig proces. Dit kan bij klantgewenste installaties ook de reden zijn om voor het werken op indicatie als oplossing te kiezen. Raadpleeg dus altijd een Trimble specialist voor een goed advies wanneer u beslist uw machine te automatiseren.

(Lees verder onder de foto)

Andere toepassingen
Het GCS 900 systeem kan gebruik maken van een 3D ontwerp gemaakt in het veld op de CB430 controlbox voor eenvoudigere toepassingen. Zo kan de machinist zelf eenvoudig de positie en de diepte van de sleuf aangeven en vervolgens zijn werkzaamheden starten. Het is natuurlijk ook mogelijk om vanaf kantoor een complex 3D terrein model in te geven. Wanneer men de diepte en de positie van de gemaakte sleuf op wil slaan op de datacard, voor bijvoorbeeld bewijslast naar de opdrachtgever, kan men gebruik maken van de productie rapportage die mogelijk is met het GCS 900 systeem. Men weet dan precies waar de leiding ligt en op welke diepte dit resulteert in een arbeidsbesparing omdat het project niet meer nagemeten hoeft te worden door een surveyer.

Firma Verhoeven te Maarheeze realiseert in samenwerking met MCS het Technisch Kontakt Punt aan de Maarheezerweg Zuid 6 te Leende. De opening hiervan vindt plaats op 16 en 17 mei. Tijdens dit evenement kunnen bezoekers getuigen zijn van een demonstratie van laser/GPS besturingen. Ook kunnen ze 3D uitzetten en meten. Uiteraard is iedereen op deze openingsdag van harte welkom.

Reageer op dit artikel