nieuws

Steenstorter De Nul / DEME gekaapt

Geen categorie

Voor de kust van Somalië is zaterdag een Belgisch baggerschip van de firma’s Jan de Nul en DEME gekaapt. De kapitein van de Pompeï is een Nederlander. Dat heeft een woordvoerder van het crisiscentrum van de Belgische autoriteiten bevestigd. Waar de kapitein precies vandaan komt, kon hij niet zeggen.

Steenstorter De Nul / DEME gekaapt

Volgens een zegsman van rederij De Nul was het lange tijd onduidelijk welke bemanning op het gekaapte schip voer. Behalve de Nederlander, zouden zich ook twee Belgen en vier Kroaten en drie Filipijnen aan boord van het schip bevinden. Hoe het met ze is, is niet duidelijk.

Het schip gaf zaterdagochtend vroeg tot twee keer toe een stil alarm, wat een standaard procedure is bij kapingen. Daarna was er geen contact meer met de bemanning. De 65 meter lange steenstorter voer 150 kilometer uit de buurt van de Seychellen.

Op zaterdag bevrijdde een Nederlands marineschip een groep Jemenistische vissers uit de handen van piraten. De rovers probeerden een tanker aan te vallen wat mislukte waarna zij zich terugtrokken op het vissersschip. Dit vaartuig hadden zij donderdag overmeesterd.

Terwijl een Brits marineschip de piraten onder schot hield, konden de Nederlandse mariniers de zwaar bewapende aanvallers ontwapenen. Volgens het NAVO-mandaat konden de rovers niet worden gearresteerd. De SP en het CDA willen weten waarom de piraten weer moesten worden vrijgelaten.

Bron: De Telegraaf

Reageer op dit artikel