nieuws

Wereldprimeur: dijk in Eemshaven vol sensoren

Geen categorie

De Eemshaven in Groningen krijgt een hightech dijk (IJkdijk) vol sensoren. Het is de eerste dijk ter wereld voorzien van meetapparatuur waarmee voortdurend op afstand de conditie van de dijk in de gaten kan worden gehouden. In het oosten van Groningen is het idee al getest en het is nu zover ontwikkeld dat de sensoren in een echt stuk zeedijk kunnen worden geplaatst, aldus een woordvoerder van de Stichting IJkdijk.

Wereldprimeur: dijk in Eemshaven vol sensoren

De eerste proefdijk werd vorig jaar aangelegd en getest in een kleine polder ten zuiden van Bellingwedde. Maar nu komen de sensoren ook in een bestaande zeedijk bij de Eemshaven. Deze speelt geen rol bij de directe zeewering van de provincie Groningen, maar staat wel in contact met de zee. Daardoor is er geen enkel risico.

Waterschap Noorderzijlvest heeft de dijk voor de test ter beschikking gesteld. De IJkdijk is een proefsituatie voor nieuwe inspectie- en monitoringstechnieken voor waterkeringen. In de IJkdijk wordt onderzocht of deze technieken ingezet kunnen worden om dijken beter te inspecteren.

Het uiteindelijke doel is de sterkte voortdurend in het oog te houden zodat sneller kan worden ingegrepen als dit nodig is. Er is vanuit het buitenland veel belangstelling voor de dijk van de toekomst, onder andere vanuit New Orleans, meldt de woordvoerder.

De IJkdijk is een initiatief van onder meer de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM), Deltares, de organisatie van waterschappen STOA en TNO.

Bron: ANP – Foto: Het aanbrengen van de detectiekabels door middel van gestuurd boren.

Reageer op dit artikel