nieuws

Heijmans stopt buitenlandse activiteiten

Geen categorie

Het bouwconcern Heijmans te Rosmalen concentreert zich als onderdeel van zijn crisisstrategie voorlopig op Nederland. Afgelopen zomer werd Rob van Gelder aangesteld om het bouwbedrijf te redden. Van Gelder is de voormalige topman van Boskalis.

Heijmans stopt buitenlandse activiteiten

De Belgische activiteiten van Heijmans leveren momenteel rode cijfers op en in Duitsland en de Verenigde Staten stijgt de omzet weliswaar, maar worden minder orders binnengesleept.

Van Gelder acht het waarschijnlijk dat de buitenlandse activiteiten beëindigd worden of in een andere eigendomsstructuur worden ondergebracht. De gecontinueerde activiteiten zullen kleiner en compacter moeten worden. De topman wil tevens het vermogensbeslag beperken. Voorheen was vreemd vermogen eenvoudig te krijgen. Wat Van Gelder betreft wordt Heijmans vooral met eigen vermogen gefinancierd.

Om de crisis te bezweren wil Heijmans zich toeleggen op de drie pijlers vastgoed en woningbouw, utiliteitsbouw en techniek en infrastructuur.

Van Gelder staat een nauwere samenwerking voor, zodat het aantal vestigingen kan worden gereduceerd en een lagere overhead ontstaat.

Tevens worden 200 arbeidsplaatsen geschrapt. Vanwege de economische crisis zullen er 450 extra banen verloren gaan.

De nettowinst van Heijmans daalde van 19 miljoen in 2007 naar 2 miljoen in 2008.

Bron: Management Team – Foto: ANP / Koen Suyk

Reageer op dit artikel