nieuws

Eeuwenoude kraan wordt topattractie

Geen categorie

Een van de hoogste attracties van Schotland – de Titan Crane die al 102 jaar lang de Clydebank in Glasgow siert – werd in 2007 opengesteld voor het grote publiek. Sindsdien hebben circa 13.000 bezoekers de toeristische trekpleister bezocht.

Eeuwenoude kraan wordt topattractie

De Titankraan, de oudste in zijn soort ter wereld, werd de afgelopen jaren flink gerestaureerd. Kosten van de operatie: 3 miljoen Engelse ponden. Voor dat bedrag werd de Titan onder meer voorzien van een nieuwe lift, die de bezoekers naar het giekplatform en het stuurhuis voert, beide op 38 meter hoogte. De toren biedt een prachtig uitzicht op Clydebank en Glasgow, rivier de Clyde en het omringende platteland.

Eigenaar en initiatiefnemer van het Titan evenement is de beursgenoteerde scheepswerfeigenaar John Brown, gespecialiseerd in de bouw van oorlogsschepen en grote zeeschepen, zoals de Lusitania en de QE2.

De Titan kraan is één van vijf Titanen, die meer dan honderd jaar geleden, in opdracht van Clyde Werven, werden ontworpen door William Arrol. Vier exemplaren vielen ten prooi aan Duitse bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De nog resterende Titan overleefde de ‘Clydebank Blitz’, zoals de Duitsers de operatie noemden, zij het met de nodige ‘kleerscheuren’.

(Lees verder onder de foto)

De kraan werd de afgelopen decennia voortdurend hersteld en terdege onderhouden. Toen men besloot er een attractie van te maken, werd een bezoekerscentrum toegevoegd, dat werd ontworpen door het bureau Collective Architecture, die voor dit gebouw een prestigieuze prijs voor architectuur ontving van het Chicago Athenaeum Museum. Ook de (nachtelijke) verlichting van het iconische monument aan de Clyde viel in de prijzen.

De Titan opent dit jaar op 1 mei haar poorten voor het publiek.

Reageer op dit artikel