nieuws

Zwaar kwartaal voor Duitse machinebouwers

Geen categorie

De Duitse machinebouwindustrie heeft veel last van de wereldwijde economische crisis. De orderontvangst kelderde in het vierde kwartaal van vorig jaar met 29% vergeleken met een jaar eerder.

Zwaar kwartaal voor Duitse machinebouwers

In december ging de orderontvangst met liefst 40% omlaag, de sterkste afname in vijftig jaar. In november kelderden de orders met 30%. De binnenlands orders namen in het afgelopen kwartaal met 28% af en de orders uit het buitenland met 30%. “Het vierde kwartaal is daarmee het slechtste kwartaal sinds 1958”, aldus VDMA-president Manfred Wittenstein.

Productiegroei
Over het hele jaar gezien groeide de productie nog met 5,4%. Daarbij werden 40.000 extra werknemers aangenomen. Bekende Duitse machinebouwers zijn Siemens, MAN, Demag, Liebherr (foto) en Jungheinrich. De sector telt in totaal 975.000 werknemers.

Voor heel 2009 verwacht de VDMA dat de productie in de Duitse machinebouwindustrie met 7% zal dalen. Ook wordt gevreesd voor het verlies van 25.000 banen. Eerder werd nog gedacht dat de productie gelijk zou blijven.

Reageer op dit artikel