nieuws

Wereldprimeur uit Nederland: de offshore kraansimulator

Geen categorie

Het Barneveldse opleidingscentrum voor kraanmachinisten, het Verticaal Transport Centrum (VTC) heeft een unieke simulator in gebruik genomen. De kraansimulator is door het VTC ontwikkeld voor de offshore-industrie. De innovatieve simulator is gepatenteerd en door het NOGEPA geaccrediteerd.

Wereldprimeur uit Nederland: de offshore kraansimulator
Opleiding kraanmachinisten olieplatforms voortaan aan de wal

De simulator bestaat uit een havenkraan op een sokkel met daarnaast een beweegbaar platform. Het platform kan de bewegingen van een deinend schip exact nabootsen. Afhankelijk van de door de instructeur gekozen windsnelheid en windrichting veranderen zowel de bewegingen van het platform als de hijstabellen van de kraan.

(Lees verder onder afbeelding)

Niet weersafhankelijk
Traditioneel worden kraanmachinisten voor olieplatforms op zee opgeleid. Het laden en lossen van schepen vereist specifieke vaardigheden. Door golfslag en windkracht zijn zowel het scheepsdek als de last voortdurend in beweging. Machinisten moeten leren onder deze omstandigheden de controle over de last te houden. Door gebruik te maken van een simulator is VTC niet afhankelijk van weersomstandigheden en de beschikbaarheid van schepen, materialen en mensen. Ook het examen vindt plaats met behulp van de simulator.

Gekeurd, gepatenteerd en geaccrediteerd
De complete trainingsfaciliteit is gepatenteerd. De simulator is CE-gekeurd. Brancheorganisatie NOGEPA (Netherlands Oil and Gas Exploration and Production Association) is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling. Inmiddels heeft de Coördinator opleidingen van NOGEPA de simulator officieel geaccrediteerd.
Oliemaatschappijen kunnen met ingang van 1 februari 2009 gebruik maken van de opleidingsfaciliteiten. De basisopleiding duurt één week, waarbij er nauwelijks wachttijden zijn.

Voor binnen- en buitenlandse machinisten
VTC is het grootste opleidingsinstituut voor kraanmachinisten in Nederland. De offshore kraansimulator wil VTC inzetten voor de opleiding van zowel binnen- als buitenlandse machinisten.

Reageer op dit artikel